‘Conflict over Pools vlees snel oplossen’

Rusland en de Europese Unie streven naar een snelle oplossing van het conflict over de uitvoer van Pools vlees naar Rusland. Deze ruzie blokkeert een nieuw samenwerkingsverdrag tussen Rusland en de EU.

De ruzie over het Poolse vlees moet niet „te veel gedramatiseerd” worden, aldus de Russische president Vladimir Poetin en de Finse premier Matti Vanhanen, huidig voorzitter van de EU, gisteren na afloop van hun ontmoeting in Helsinki. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei dat de controverse „geen invloed heeft op de goede betrekkingen tussen de EU en Rusland”.

Op de halfjaarlijkse top tussen Rusland en de Unie kon, zoals verwacht, geen begin worden gemaakt met onderhandelingen over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Polen weigert de EU daarvoor mandaat te geven.

Om namens de EU te kunnen onderhandelen is de instemming van alle 25 lidstaten nodig. Polen wil die alleen geven als Rusland zijn importverbod op Pools vlees opheft. Vanhanen deed de ruzie af als „een technische, geen politieke kwestie”. Poetin liet zich in dezelfde bewoordingen uit.

Rusland stelde eerder dit jaar een importverbod in nadat er fraude was geconstateerd bij vleeskeuringen in Polen. Volgens de EU had deze zaak geen reden voor Rusland mogen zijn al het vlees uit Polen te verbieden. Poetin maakte duidelijk dat het de Russen niet is te doen om Pools vlees, maar om vlees uit andere, Aziatische landen dat via Polen naar Rusland komt. Veterinaire specialisten gaan de zaak opnieuw bekijken.

In Polen wordt het Russische importverbod hoog opgenomen. Warschau beschouwt het als een sanctie tegen een voormalige Sovjet-satelliet. Andere EU-landen nemen daarentegen de Poolse tegenactie hoog op. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, sprak in dit verband eerder over „strapatsen” van Polen.

Rusland en de EU namen gisteren een verklaring aan waarin staat dat de onderlinge relaties zich het afgelopen half jaar op diverse terreinen positief hebben ontwikkeld. Over het gevoelige thema energie wordt opgemerkt dat deze sector transparant en voorspelbaar moet functioneren. Maar toezeggingen om de Russische energiemarkt aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders, staan er niet in.