Bomtas in Belfast nekt ‘vredesoverleg’

Het Noord-Ierse parlement, Stortmont, is gisteren tijdelijk ontruimd, nadat een protestantse extremist met een bom had gedreigd.

Het incident, waarbij niemand gewond raakte, had plaats op de dag waarop in het Noord-Ierse vredesproces andermaal op een doorbraak werd gehoopt. Die hoop bleek, niet voor de eerste keer, ijdel. Het overleg werd na het incident niet meer werd hervat.

Groot-Brittannië en Ierland hadden de katholieke en protestantse partijen in Noord-Ierland tot gisteren de tijd gegeven hun kandidaten voor te dragen voor de hoogste politieke functies, om kans te maken op herstel van het Noord-Ierse zelfbestuur. Maar Londen had dit ultimatum al eerder afgezwakt door aan te geven de sanctie – definitieve opheffing van zelfbestuur – nog niet te zullen uitvoeren. Londen zei onlangs bereid te zijn de machtsoverdracht uit te stellen tot na de Noord-Ierse verkiezingen in maart.

Het parlementsgebouw in Belfast werd gisterenmiddag ontruimd, nadat een man een tas naar binnen had gegooid die volgens hem een bom bevatte. Veiligheidspersoneel overmeesterde de man en droeg hem over aan de politie. Die kon gisteren nog niet zeggen of de tas een explosief bevatte.

De arrestant, de protestantse loyalist Michael Stone, is een in Noord-Ierland beruchte voorvechter van Brits bestuur. Hij is in het verleden is veroordeeld voor de moord op drie aanhangers van de katholieke IRA, in 1988.

Stone’s actie verstoorde een bijeenkomst van de protestantse Unionisten en de katholieke Sinn Feín. Zij waren bijeen om hun kandidaten voor het (vice-)premierschap van Noord-Ierland aan te wijzen. Dit mislukte, deels omdat de leider van de Unionisten, dominee Ian Paisley, weigerde de nominatie van zijn partij te aanvaarden. Hij eist dat Sinn Feín eerst het gezag van de Noord-Ierse politie erkent. Sinn Feín weigert dat.

Sinn Feín, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), schoof zelf Martin McGuinness naar voren. Hij is als voormalig IRA-kopstuk voor veel Unionisten niet acceptabel.

Zelfbestuur werd ingesteld na de Goede Vrijdag-akkoorden uit 1998, die een (tijdelijk) einde maakten aan decennia van gewelddadigheden tussen katholieken en protestanten. Het werd in 2002 ontbonden, na hernieuwde onenigheden. Sindsdien proberen Londen en Dublin het nieuw leven in te blazen. (AP, Reuters)