Bolivariaanse Revolutie in volle gang

edwinvpro.jpgCaracas staat op zijn kop. De twee kandidaten die strijden om het presidentschap van Venezuela houden dit weekeinde allebei hun slotmanifestatie in de hoofdstad. Toeterend en dansend slenteren luidruchtige vrachtwagens met aanhangers door de totaal verstopte straten. Van politieke apathie is hier, een week voor de verkiezingen, ook na acht jaar Bolivariaanse revolutie totaal geen sprake.

rosalesfan.jpgEr is een gevecht op leven en dood gaande tussen de revolutieleider Hugo Chávez en de enige echte oppositiekandidaat Manuel Rosales, voormalig chavez2_1.jpggouverneur uit de staat Zulia. Het land en de bevolking zijn totaal verdeeld. Voor de ene, voornamelijk arme helft is Chávez een door God gezonden bevrijder van de armoede. En voor het andere, naar het zich laat aanzien kleinere, deel van de bevolking is de voormalige militair Chávez een megalomane gek die bezig is Venezuela in een nieuw Cuba te veranderen.

Het valt overigens niet mee om de Bolivariaanse revolutie te doorgronden. De naaste medewerkers van hem geven nauwelijks interviews. En al helemaal niet aan journalisten uit Nederland omdat dit land volgens de Chavistas behoort tot het kamp van de neoliberale vijanden. Balkenende cum suis zijn ook schoothondjes van het imperialisme.

chavez3.jpgMaar we doen ons best het allemaal te begrijpen. Op de foto boven houdt mijn collega en Latijns Amerika correspondent van de VPRO-radio en Trouw, Edwin Koopman, een vraaggesprek met de bus van Chávez. Zo is er altijd wel wat te doen. (Wordt vervolgd)