Zwaarste aanslag sinds 2003 in Irak

Shi’itische burgers begraven vandaag de ruim tweehonderd doden van een gecoördineerde serie aanslagen in de Bagdadse sloppenwijk Sadr City. De Iraakse regering heeft tot kalmte opgeroepen en een uitgaansverbod in de hoofdstad afgekondigd.

De luchthavens van Bagdad en Basra zijn tot nader order gesloten. Meer dan 250 mensen werden gewond bij de aanslag, de zwaarste sinds de oorlog in Irak in maart 2003 begon. Volgens Iraakse en Amerikaanse leiders zitten sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak en volgelingen van de afgezette president Saddam Hussein achter de geweldsdaad. Kort na de aanslag, een combinatie van zelfmoordaanslagen en mortieraanvallen, werden vanuit Sadr City, het bolwerk van Muqtada Sadrs militie ‘het Leger van de Mahdi’, sunnitische buurten bestookt.

Sadr dreigde vanochtend zijn vertegenwoordigers terug te trekken uit de zogeheten regering van nationale eenheid en het parlement als premier Maliki vasthoudt aan zijn voor volgende week geplande ontmoeting met de Amerikaanse president George Bush in Jordanië. Maliki staat onder zware Amerikaanse druk om de shi’itische milities te ontmantelen. Het Amerikaanse leger heeft recentelijk een reeks operaties in Sadr City uitgevoerd op zoek naar leden van doodseskaders die een Amerikaanse militair in handen zouden hebben.

De missie van de Verenigde Naties in Irak meldde woensdag dat het aantal doden door geweld in oktober met meer dan 3.700 een nieuw dieptepunt had bereikt. Onofficiële tellingen geven aan dat het dodental deze maand nog hoger zal uitkomen.

De aanslag in Sadr City kwam kort nadat Amerikaanse helikopters een einde hadden gemaakt aan een aanval door sunnitische strijders op het ministerie van Gezondheid. Er werden ook gevechten gemeld in Haifastraat, een gevaarlijke hoofdweg ten noorden van de Groene Zone, de omheinde enclave waar de Iraakse regering en volksvertegenwoordiging en veel ambassades zitten. In de buurt van de Universiteit van Bagdad werd ook zwaar gevochten.

Vanochtend werden bij een dubbele zelfmoordaanslag in de noordelijke stad Tal Afar 22 mensen gedood. (AP, Reuters, AFP)