Zuid-Korea weert Amerikaans vlees wegens angst om gekke koeien

Zuid-Korea weert Amerikaans vlees wegens angst om gekke koeien Seoul, 24 nov. Functionarissen van de Zuid-Koreaanse veterinaire dienst toonden vandaag Amerikaans rundvlees waarin een stuk bot (het hoekige witte stukje in het midden) is gevonden. De vondst is voor de Koreanen reden genoeg om de import van rundvlees van een abattoir in de Amerikaanse staat Kansas te stoppen. Amerikaans rundvlees is omstreden in Zuid-Korea wegens gevallen van de gekkekoeienziekte BSE in de VS de afgelopen jaren. De import van Amerikaans vlees was juist in september weer hervat na een verbod van drie jaar. Na controle van hun werkwijze hadden de Zuid-Koreanen 36 abattoirs in de VS toestemming gegeven om vlees naar Zuid-Korea te exporteren. Dit geldt echter uitsluitend voor vlees zonder bot van vee dat jonger is dan dertig maanden. Botten als ruggewervel of schedel zouden de ziekte kunnen overdragen. Het bedrijf in Kansas wordt nu van de lijst van 36 afgevoerd. Amerikaans vlees is nog niet in de winkelschappen verschenen, ook al arriveerden de eerste ladingen vorige maand, omdat de Zuid-Koreanen een rigoureus keuringsprogramma uitvoeren. Foto AP Imported U.S. beef with a tiny piece of bone, a white square bit in the center, is shown by South Korean government inspectors at National Veterinary and Quarantine station in Incheon, west of Seoul, South Korea, Friday, Nov. 24, 2006. South Korea said Friday it would suspend imports of U.S. beef from a Kansas slaughterhouse after government inspectors found the bone in a shipment. (AP Photo/Yonhap, Hwang Kwang-mo) ** KOREA OUT ** Associated Press