www.nrc.nl/leesclub

De schrijver Rosenboom laat in de romans Gewassen vlees (1994), Publieke werken (1999) en De nieuwe man (2003) eveneens personen optreden, die, als gevolg van een overigens indringend en gedetailleerd beschreven obsessie, na een leven van goed functioneren, in ontreddering ten onder gaan. Rosenboom houdt zijn stof streng in de hand en dat maakt het lezen tot een indringende en overtuigende ervaring. Bij Grunberg gaat te veel verloren in humor en vage bespiegelingen.

André Reinders

De titelnaam spreekt zeer tot de verbeelding, zijn psychologische invalshoeken over de diepgaande liefde tussen een ouder en een kind waren zeer treffend geregistreerd en getuigen van een diep inzicht in de menselijke psyche. Echter, het was zó Grunberg! Zijn banaliteiten waren manifest! Ik hou er wel van, maar het was verrassend geweest, als hij zou trachten dáár meer afwisseling in te vinden.

Marjon

Ik vind het niet zo vreselijk belangrijk of Jörgen het nu echt heeft gedaan of niet – de fantasie is al ‘beestachtig’ genoeg. Daarin schuilt Grunbergs cynische, tragische, pessimistische (doorhalen wat niet verlangd is) moraal: wie zo’n zinloos en verkrampt leven leidt als deze hoofdpersoon (van wie iedereen de trekken wel eens in de spiegel tegenkomt), voelt zich alleen leven wanneer hij zich een beest waant – of zich als zodanig gedraagt.

Arnold Heumakers

Tirza vertoont sterke overeenkomsten met Mystiek Lichaam van Frans Kellen- donk. Kellendonk beschrijft de manische liefde van een vader voor zijn dochter, net zoals in Tirza is de moeder vrijwel buiten beeld. De vader in Mystiek Lichaam, die steeds bij zijn achternaam ‘Gijselhart’ wordt genoemd, is net zoals Hofmeester een vermogend man en int de huur bij de bovenburen. Tijdens het lezen waande ik me in een zelfde sombere sfeer als toen ik Tirza las. Ik durf met zekerheid te zeggen dat Mystiek Lichaam als inspiratiebron voor Tirza gediend heeft. Ik vind Grunbergs laatste roman verschrikkelijk goed, verschrikkelijk heftig, verschrikkelijk verschrikkelijk. Ik weet op welke schrijver ik ga afstuderen.

Olga Kortz

    • Arnold Heumakers
    • André Reinders
    • Olga Kortz