Winkeliers: nieuwe betaalpas kost ons vele miljoenen

Rotterdam, 24 Nov. Winkeliers verwachten dat afschaffing van de pinpas hen honderden miljoenen euro per jaar gaat kosten. Brussel schrijft een nieuwe betaalpas voor om het betalingsverkeer in Europa efficiënter te maken. De kosten zijn hoog doordat banken miljarden investeren in het nieuwe passysteem en omdat creditcardbedrijven als Visa en Mastercard zorgen voor de verwerking. Creditcardbedrijven zijn volgens het Platform Nederlandse Detailhandel vele malen duurder per transactie. In landen waar de kaart is ingevoerd stegen de kosten tot 400 procent. Vanaf volgend jaar zijn de nieuwe passen verkrijgbaar in Nederland. De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank hebben onlangs al bezorgd gereageerd en mededingingsautoriteiten gemaand tot oplettendheid.