Wie de laatste boot mist kan blijven slapen

Café Nobel in Ballum op Ameland mag zich een jaar lang het beste café van Nederland noemen. De kroeg eindigde als eerste in de Café Top 100, de jaarlijkse competitie van het vakblad Misset Horeca. „Eindelijk”, zegt Barend Willem Nobel (33), samen met zijn vader Willem Barend de eigenaar.

Hoezo eindelijk?

„We zijn al twee keer als tweede en één keer als derde geëindigd. We hebben ons best gedaan nu eens te winnen. Mijn vader en ik zijn zelf vaak in de zaak aanwezig. En we hebben ons personeel getraind op vakkennis en gastheerschap.”

De jury beoordeelde 450 cafés. Waarin onderscheidt uw zaak zich van andere?

„Door een stukje persoonlijke aandacht voor iedere bezoeker. Geef warmte en interesse, en elke bezoeker heeft een verhaal te vertellen. Bij ons voelt iedereen zich thuis. Jong, oud, de timmerman, de advocaat. We hebben ook regelmatig bekende Nederlanders over de vloer. Wie? De Ankertjes, bijvoorbeeld, die twee Friese advocaten.”

Café Nobel is ook een restaurant, slijterij en hotel. Werkt die combinatie?

„Zeker. Als het een keer gezellig wordt en je mist de laatste boot naar Holwerd, dan kan je hier zo een bed in rollen. Dat gebeurt regelmatig. En onze slijterij trekt ook klandizie naar het café en hotel. Want van het vasteland komen soms klanten voor een paar liter Nobeltje.”

Nobeltje?

„Onze huislikeur. Die is honderd jaar geleden door mijn overgrootvader Willem Barend, de grondlegger van café Nobel, bedacht. Wat er in zit? Dat is een familiegeheim. Tot 1982 heeft mijn vader Barend Willem de likeur illegaal zelf gestookt. Tot we een keer een inval kregen. Nu gebeurt het op het vasteland.”