‘Wegener wil AD overnemen van PCM’

Krantenuitgever Wegener wil het Algemeen Dagblad, de op één na grootste krant van Nederland, in z’n geheel overnemen van PCM, dat ook eigenaar is van NRC Handelsblad. Beide uitgeverijen begonnen in 2005 de joint venture AD Nieuwsmedia waarin Algemeen Dagblad (oorspronkelijk eigendom van PCM) en een aantal regionale kranten van Wegener fuseerden tot één grote krant.

In september van dit jaar gaf Ton aan de Stegge, voorzitter van de raad van bestuur van PCM Uitgevers, al aan dat PCM de samenwerking wilde beëindigen. Een krant met twee eigenaren is in de ogen van Aan de Stegge een onwenselijke situatie. Vanmiddag kwam Wegener met een persbericht naar buiten dat PCM zijn belang in AD Nieuwsmedia (63 procent) aanbiedt aan Wegener. Volgens het persbericht vindt Wegener het niet noodzakelijk om de joint venture te beëindigen. Maar eerder zei Wegener-bestuursvoorzitter Jan Houwert in Het Financieele Dagblad dat hij wel geïnteresseerd is in een overname. Volgens onbevestigde berichten zou Wegener 100 miljoen euro willen betalen. Aan de Stegge wil geen commentaar geven; een woordvoerder van PCM laat weten dat er een radiostilte is afgekondigd na een rumoerige periode waarin twee plannen voor gratis PCM-kranten op het laatste moment sneuvelden.

De redactieraad van het AD gaf in augustus al aan dat er binnen de krant dringend behoefte bestaat aan één eigenaar in plaats van twee. Op die manier zou het makkelijker zijn om een langetermijnbeleid uit te stippelen, zonder te hoeven schipperen tussen de belangen van twee uitgeverijen. Volgens een woordvoerder van het AD zit de krant echter niet aan tafel bij gesprekken over de verkoop: „We zijn onderwerp van gesprek, dat gaat over onze hoofden heen. Maar het is wel plezierig dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te komen.”

Het AD heeft een betaalde kernoplage van 466.000 stuks. Het eerste jaar bleek verliesgevend, ondanks het ontslag van 75 journalisten en het stopzetten van het zaterdagse magazine. Uiteindelijk, liet Jan Houwert van Wegener eerder al weten, moet het AD 10 procent winst kunnen maken.