Weg met haar

Nonchalant zetten we haar bijna terloops op een voetstuk, maar hebben we haar nodig? Wat is het belang van haar?

Natuurlijk, de oudere man is niet gewend aandacht aan haar te schenken. Kijk naar zijn onderarmen, kijk naar zijn kuiten: oerwoud! Alleen de apen ontbreken. Heel vroeger was de man trots op zijn borsthaar, dat stond voor stoer en manlijk. Maar bestudeer de huidige generatie manlijke reclamemodellen, kale rotsen! Haar is uit. Volgens het mannenblad Men’s Health is lichaamsontharing door de man ‘dé absolute bodytrend’ van de afgelopen jaren. Volgens een onderzoek van Philips ‘verzorgt’, oftewel scheert, 70 procent van de mannen in de leeftijd 20 tot 35 jaar in Nederland het lichaamshaar.

Men’s Health heeft dit jaar dan ook voor de eerste keer de ‘MH Grooming Awards’ uitgereikt voor de beste, manlijkste, efficiëntste en innovatiefste producten voor persoonlijke verzorging. De Philips Bodygroom, voor de verzorging van lichaamshaar, werd winnaar in de categorie scheren.

De Bodygroom is een waterdichte tondeuse en wordt geleverd met drie koppen voor verschillende haarlengtes. De kop is afgerond en kan naar believen met de tanden omhoog of omlaag op het apparaat worden gezet. Als we de Philips-reclame moeten geloven, bestrijdt het scheren van de oksels lichaamsgeur. „De bacteriën die lichaamsgeuren veroorzaken, leven in lichaamshaar. Door je okselhaar een stukje te trimmen, verjaag je deze bacteriën.” Maar het eenpersoons thuispanel kan tussen één geschoren oksel en één in natuurlijke staat geen verschil ontdekken. Dat de onderarmen zijn geschoren wordt door het panel niet gezien. Het panel heeft de Bodygroom wel meteen voor eigen gebruik aangewend, oordeel: beter dan scheerapparaat of tondeuse.

De Bodygroom is verslavend. Om het hoofdhaar gemillimeterd te houden, heeft hij de gewone tondeuse verdreven. De rest van het lichaam schreeuwt om het achterstallig onderhoud ter hand te nemen. Even de Bodygroom over de borst halen, hoe voelt dat nu? Kaler is nog de beste omschrijving, en wat voelt dat lekker. Het eindoordeel van het thuispanel? Het woord ‘onzin’ wordt vermeden en het borsthaar wordt zelfs gemist. „Kon er zo lekker door kroelen met mijn vingers.” Maar het panel heeft pech gehad, de man kan heel goed zonder haar.

Philips Bodygroom circa 50 euro

    • Hans Moll