Toch, Sint?

„Zo vanaf december, vroeger ook al in november, is het weer tijd voor verwarmende dranken als chocolademelk, anijsmelk of punch. Voor de Sint op zijn drukke verjaardag even geen alcohol. Pas heel laat, als alles erop zit, laat hij letterlijk en figuurlijk alle teugels los en slaat aan het hijsen of slempen,” schreef Leo deze week op www.nrc.nl/kokenetc .

Dat zette me aan het denken.

Het eerste dat ik dacht was: Zo zie je maar, hoe allesomvattend die klimaatverandering is. Afgelopen zaterdag, toen de goedheiligman in ons land aankwam, leek het bijna zomer. Als we een beetje gehecht zijn aan tradities als warme chocolademelk en ‘zou de goede Sint wel komen, nu hij ’t weer zo lelijk vindt’, mogen we het sinterklaasfeest wel naar februari verplaatsen.

Het tweede dat ik dacht was: Ja, lekker, chocolademelk! Winterweer of geen winterweer, schenk voor 4 kopjes échte chocolademelk 750 ml melk in een pan en laat het langzaam opwarmen op een laag vuurtje. Laat er 200 g fijngehakte, pure chocolade (met 70% cacao) al roerend in smelten. Haal de pan van het vuur zodra de melk dreigt te gaan koken en klop het geheel vervolgens stevig door met een garde.

Of maak een ander oudhollands melkdrankje zonder een druppel alcohol; Leo plaatste dit recept voor slemp op mijn weblog. Doe een theelepel zwarte thee, samen met 4 kruidnagels, een draadje saffraan, een stukje kaneelpijp, een stukje foelie en een sliert citroenschil in een thee-ei. Schenk een liter melk in een pan, hang het thee-ei erin en zet de pan op laag vuur. Leg er een deksel op en laat de melk een halfuur zachtjes trekken. Haal het ei er weer uit. Roer in een kopje een theelepel maizena los met een eetlepel suiker en een scheutje koude melk en roer dit papje goed door de warme melk.

Mijn derde inzicht was: Aha, daarom heeft de man zo’n rode neus. Ik had dat zelf nooit achter hem gezocht. De keren dat ik op zijn schoot heb gezeten, dronk hij altijd limonade met een rietje. Duh.

En toen moest ik, dankzij Leo, denken aan bisschopswijn. Net zo’n ouderwets winterdrankje, maar nog vele malen gezelliger omdat hier wél alcohol in zit. Toch, Sint? Kom maar bij ons, hoor.

Voor 6 - 8 (hittebestendige) glazen bisschopswijn:

10 kruidnagels

1 schoongeboende, onbespoten sinaasappel

2 kaneelstokjes

750 ml rode wijn

60 - 100 g suiker

Steek de kruidnagels in de sinaasappel en leg hem met de kaneelstokjes in een pan. Schenk er de wijn en 1 liter water over. Laat de wijn op laag vuur 1 – 2 uur trekken. Schuif er eventueel, als hij dreigt te gaan koken, een sudderplaatje onder. Vis de sinaasappel en kaneelstokjes meteen uit de pan. Voeg naar smaak suiker toe en roer tot deze is opgelost in de wijn.

Janneke Vreugdenhil

Volgende week in koken etc: De Spaanse keuken. Praat mee over Spaans koken en eten op www.nrc.nl/kokenetc