Televisie Voorkeur

In het slot van Lost cities of the Ancients aandacht voor de hoofdstad Hattusha (foto) in het huidige centraal-Turkije waar 2500 jaar geleden de Hittieten leefden. Maar even plots als ze er waren, verdween zowel hun beschaving als hun hoofdstad tussen de plooien van de geschiedenis. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de populariteit van Rembrandt van Rijn in Frankrijk. Duizenden Fransen reizen naar Nederland om zijn schilderijen te zien. Daarom organiseren diverse Parijse musea, waaronder het Louvre, tentoonstellingen met werken van de Hollandse meester. Waar komt die Franse belangstelling voor Rembrandt vandaan? Ned.2, 19.25-19.55u.

Nova. Onder meer aandacht voor de coalitiebesprekingen en mogelijke benoeming van een informateur. Ned.2, 22.30-23.20u.

documentaire

Beat the estate agent. Makelaars verliezen aan populariteit en steeds meer mensen willen het liefst zelf hun huis verkopen om zo meer geld in eigen zak te kunnen steken. BBC2, 20.00-20.30u.

Seconds from disaster: Crash of the Concorde. Over het ongeluk met de Concorde in juli 2000 toen bij Parijs het supersonische lijnvliegtuig ontplofte, waarbij alle inzittenden omkwamen. National Geographic, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn presentatrice Catherine Keyl die het wat rustiger aan doet, Jeroen Pauw over zijn talkshow met Paul Witteman en presentatrice Barbara Barend over de selectie van voetballer Clarence Seedorf voor het Nederlands elftal. En de vaste gast, schrijver en dichter Joost Zwagerman. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Gasten zijn Bibi de Vries die tot mei van dit jaar vice-fractievoorzitter van de VVD was. Vandaag hield ze haar boek Haagse taferelen ten doop, waarin een kijkje wordt gegeven achter de schermen van de Tweede Kamer. Zij blikt onder meer terug op het vertrek van Geert Wilders, de rol van Gerrit Zalm, de moord op Theo van Gogh en de controverse rondom Ayaan Hirsi Ali. Verder Dominique Weesie, oprichter van de internetsite GeenStijl.nl en het GeenStijl jaarboek 2006. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten zijn zangeres Courtney Love, presentator Jeremy Clarkson en muziek van Juliette & The Licks met actrice Juliette Lewis. BBC1, 23.35-0.35u.

informatief

Big cat week. Natuurserie met vanavond katachtigen in hun natuurlijke omgeving in het natuurreservaat Masai Mara in Kenia. BBC1, 20.30-21.00u.

Dossier 2300: Moordlustige katachtigen. In de Indiase stad Bombay werden in 2003 en 2004 meer dan dertig mensen aangevallen en gedood door luipaarden. In het zuiden van Los Angeles doodde een wilde bergleeuw een fietser en verwondde een andere levensgevaarlijk. In deze film is te zien hoe de wildernis en stedelijk gebied met elkaar conflicteren. Door de oprukkende verstedelijking komen wilde dieren steeds meer in het gedrang en zoeken ze hun heil in de straten en stegen van de grote stad. RTL4, 22.55-23.55u.

kunst & muziek

Taptoe. Eerste aflevering van de registratie van The Netherlands Military Tattoo in Ahoy’ eerder dit jaar. Optredens van militaire muziekkorpsen uit onder meer Kroatië, Canada en Frankrijk. Ned.2, 17.35-18.00u.

Simon Schama’s power of art: Van Gogh. Vijfde aflevering van een achtdelige serie waarin kunsthistoricus Simon Schama meesterwerken uit de kunstgeschiedenis behandelt. Vanavond over Vincent van Gogh en de reden van zijn zelfmoord nadat hij zijn Korenveld met kraaien had geschilderd. BBC2, 22.00-23.00u.

One night stand: Kinkerstraat. Korte Nederlandse dramafilm uit 2005 van Pascale Simons met als onderwerp zinloos geweld. De film begint met een anoniem gevecht op straat. Vervolgens zien we hoe de dag ervoor er voor de deelnemers heeft uitgezien. Allen werden geconfronteerd met het onvermogen zaken die hun dwars zaten op te lossen. Het gevecht in de Kinkerstraat is voor elk van hen een onbedoelde ontlading. Met Kitty Courbois, Anniek Pheifer, Wouter de Jong en anderen. Ned.2, 23.20-24.00u.

Living famously: Keith Moon. Drummer Keith Moon verwierf faam in de Britse popgroep The Who. Hij was berucht vanwege zijn buitensporige levensstijl die hem uiteindelijk fataal werd. BBC2, 1.35-2.45u.

sport

Eredivisie live: FC Twente - Vitesse. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd uit de eredivisie FC Twente tegen Vitesse. Commentaar van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL7, 19.55-22.10u.