Spartelend Ajax speelt in Praag gelijk: 0-0

Ajax is nog steeds van slag. In het UEFA-Cupduel tegen Sparta Praag kwam de club van trainer Henk ten Cate gisteravond met armetierig voetbal niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Ten Cate gaf zijn ploeg een compliment voor de wijze waarop met tien man – Urby Emanuelson werd voor rust na twee keer geel het veld uitgestuurd – vijftig minuten lang het doel werd schoon gehouden. „We moeten hier gewoon doorheen. Positief is wel dat we ook met tien man niets hebben weggegeven. We moeten daarom in mijn ogen met z’n allen nu ook weer niet heel dramatisch gaan doen.”

Maar de coach zal achter de schermen toch wel een hartig woordje hebben gesproken over de gang van zaken in de eerste helft. Ajax slofte toen over het slechte veld, combineerde hopeloos en dwong niets af. Ajacieden oogstten vijf gele kaarten.

De irritatie nam steeds meer toe, zelfs bij de koele Klaas Jan Huntelaar. Dat leidde tot tal van overtredingen en discussies met de Franse arbiter Piccirillo. Opvallend was dat Huntelaar en Emanuelson kort na hun terechtwijzing weer overtredingen maakten en daarmee het noodlot tartten. Dat werd Emanuelson fataal. Ten Cate stond net op het punt Olaf Lindenbergh voor Emanuelson in de ploeg te brengen. Ten Cate: „Ik was net te laat. Ik heb toen maar vlug Huntelaar eruit gehaald. Die was ook dicht bij een tweede gele kaart.”

De vorm van veel Ajacieden laat te wensen over, erkent Ten Cate. „Bovendien missen sommige jongens duidelijk ervaring. Daarbij was het op deze grasmat moeilijk voetballen.” De strategie die de anders tactisch sterke oefenmeester had bedacht, werkte ook niet bevorderlijk voor een ploeg die in een moeilijke fase zit. Ten Cate liet Ajax spelen in het 4-4-2-systeem en een ruit op het middenveld. Vooral het gemis aan vleugelaanvallers maakte Ajax nog machtelozer dan recent tegen PSV en FC Twente. De anders zo aanvalslustige ploeg creëerde bijna geen kans. Slechts een schot van Stam zorgde in de eerste helft voor gevaar. De verdediger zorgde er ongeveer in z’n eentje voor dat de toch al weinig efficiënte ploeg uit Praag nauwelijks kansen kreeg.