SP verliest zetel ten gunste van PvdA

De SP heeft geen 26 maar 25 zetels gehaald bij de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen woensdag. De PvdA krijgt er een zetel bij en gaat van 32 naar 33 zetels.

Dat blijkt uit de vanmiddag door het persbureau ANP bekendgemaakte, maar nog steeds officieuze, einduitslag van de verkiezingen. De wijziging trad op nadat de uitslag in de gemeente Eindhoven was bijgesteld en de briefstemmen uit het buitenland geteld waren.

Als gevolg van de wijziging komt PvdA’er Harm Evert Waalkens alsnog in de Kamer. De nummer 26 van de SP, Bart Vermeulen, komt toch in de Kamer, omdat nummer 24, Tiny Kox, in de Eerste Kamer blijft als fractievoorzitter.

Maandag zal de Kiesraad in een openbare zitting de officiële uitslag bekend maken. Dan is ook duidelijk welke kandidaat-Kamerleden met voorkeurstemmen alsnog in de Kamer komen.

Koningin Beatrix is gisteren begonnen met de eerste gesprekken voor de vorming van een nieuwe coalitie. Zij ontving vice-voorzitter Herman Tjeenk Willink (PvdA) van de Raad van State en de voorzitters van Eerste en Tweede Kamern, Yvonne Timmerman-Buck (CDA) en Frans Weisglas (VVD).

Weisglas zei na afloop dat „alles op alles gezet moet worden om tot een stabiele coalitie te komen”. Vandaag en morgen zouden de fractievoorzitters de koningin adviseren. Het staatshoofd zal morgenmiddag naar verwachting een informateur benoemen.

verkiezingen: pagina 3

persstemmen:pagina 6