Snel smeltende romantiek, maar alleen uit de studio

CD JAZZ *** Madeleine Peyroux: Half the Perfect World EmArcy/ Rounder)

CD JAZZ

***

Madeleine Peyroux: Half the Perfect World EmArcy/ Rounder)

De tijd staat stil met Madeleine Peyroux. Twee jaar terug verbaasde de in Frankrijk opgegroeide Amerikaanse zangeres met haar griezelig veel op Billie Holiday lijkende stemgeluid. Haar intieme lichte liedjes op de cd Careless Love voerden zalig mee en lieten geen twijfel bestaan over het talent van Peyroux. Het album sloeg net zo in als de muziek van Norah Jones en brak verkoopcijfers met een stille verkoop door mond-tot-mondreclame.

Bij haar eerste grote Nederlandse concert gleed de hulpeloos ogende zangeres, zichzelf begeleidend op gitaar, echter bruut uit over de noten. Haar meelijwekkende presentatie joeg fans teleurgesteld Carré uit. Op Half the Perfect World klinkt ze wel weer charmant, maar je moet houden van de instant, snel smeltende romantiek die ze blijkbaar alleen vanuit de studio weet te presenteren.

Peyroux kruipt onder de huid met laag, loom, lijzig en trillerig gezongen interpretaties van Joni Mitchell’s River - een duet met zangeres k.d.Lang, Serge Gainsbourg’s La Javanaise en Tom Waits’ (Looking for) the Heart of Saturday Night. Haar voorliefde voor Leonard Cohen is onmiskenbaar. Ze vernoemde haar cd naar zijn Half the Perfect World, een nummer over de helft van de cd wanneer je het gevoel bekruipt dat je het nu écht allemaal wel hebt gehoord.