Roep om socialer en rechtvaardiger beleid

De verkiezingsuitslag heeft helder de maatschappelijke tegenstellingen in Nederland blootgelegd. Sprake is van verscherping naar links (SP +17) en naar rechts (Wilders +9).

De uitslag geeft aan dat CDA en VVD niet in staat zijn gebleken een antwoord te geven op de maatschappelijke onvrede. Dat is met name Balkenende (en Verhagen) aan te rekenen. Er is een duidelijke roep om een socialer, eerlijker en rechtvaardiger beleid. Het is de opdracht aan de middenpartijen om bruggen te slaan. Bos heeft met zijn analyse, waar hij al drie jaar op hamert, gelijk gekregen. Alleen is de PvdA niet in staat gebleken de winst daarvan te incasseren.

Niet de grootste partij maar de grootste winnaar zou nu als eerste de opdracht van koningin Beatrix moeten krijgen om een kabinet te formeren.