PvdA wil onderzoek naar stempassen

Rotterdam. De PvdA wil dat kiezers die geen stempas hebben gekregen, dat melden bij de Kiesraad. De partij heeft ”tientallen meldingen” gekregen van mensen die geen stempas hebben ontvangen of die kwijt waren, zegt Niesco Dubbelboer, scheidend Tweede-Kamerlid. Bijna tien miljoen kiezers kregen dit jaar als proef een stempas thuisgestuurd in plaats van een kiesbiljet. Met de stempas konden zij in elk stembureau in hun gemeente stemmen. Maar ze konden niet meer, zoals vroeger, zich identificeren in hun `eigen` stembureau en zonder stempas stemmen. Dit om dubbel stemmen te voorkomen. Kiezers die geen stempas hadden ontvangen, konden een nieuwe aanvragen. Maar niet iedereen deed dat op tijd. De PvdA vindt dat de verkiezingen ongeldig moeten worden verklaard in districten waar meer dan vijf procent van de kiezers niet heeft kunnen stemmen.