Provincie Quebec krijgt nieuwe status: `natie binnen Canada`

Montreal. De overwegend Franstalige provincie Quebec in Canada zal worden erkend als ”natie binnen Canada”. De motie die de conservatieve premier Harper daartoe gisteren indiende, krijgt de steun van de Liberale Partij, waardoor een meerderheid in het parlement er nu voor is. Aan de maatregel zijn geen machts- of financiële consequenties voor Quebec verbonden. Harpers motie, die voor Canada als een totale verrassing kwam, wordt door federalisten gezien als meesterzet tegen het separatistische Bloc Québécois. Die partij wilde met haar eigen motie een stemming afdwingen over de gevoelige vraag of Quebec een natie vormt, zonder daarin Canada te noemen. De maatregel is ook een opsteker voor Michail Ignatieff, de bekende schrijver die kandidaat is voor het leiderschap van de Liberale Partij. Hij steunde als enige kandidaat-leider een voorstel van een groep Liberalen om Quebec als natie te erkennen. Dankzij de motie is hij nu aan de winnende hand in het debat binnen de partij. Die kiest volgende week zijn nieuwe leider.