Polymeer kan drie vormen onthouden

Rotterdam. Aan het Massachusetts Institute of Technology is een keten van moleculen ontwikkeld die bij verhitting of afkoeling drie verschillende vormen kan aannemen. Het polymeer heeft vormgeheugen: het materiaal keert, als het vervormd wordt, terug naar de vorm die bij de temperatuur past. Polymeren met een `geheugen` voor twee vormen bestonden al, maar voor drie vormen nog niet. Volgens de onderzoekers is het polymeer toepasbaar in stents, buisjes die chirurgen plaatsen in slagaders. De stent zou drie verschillende vormen kunnen aannemen: één die optimaal is bij het inbrengen, één voor in het lichaam en één die geschikt is bij het verwijderen. De vormveranderingen treden op bij 40 tot 60 graden Celsius, maar volgens de MIT-onderzoekers is het polymeer aan te passen zodat hij werkt rond lichaamstemperatuur. (NRC)