Polen tegen overleg EU en Rusland

De Europese Commissie mag vandaag in Helsinki niet met Rusland onderhandelen over een nieuw partnerschapverdrag. Polen heeft gisteren in Brussel ook het laatste overleg op ambassadeursniveau daarover geblokkeerd.

De Poolse blokkade is ingegeven door de weigering van Rusland een vleesboycot op te heffen. Het conflict werpt een schaduw over de topontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, vandaag in Helsinki.

Poetin en Barroso zouden de start van het overleg over vernieuwing van het huidige verdrag, dat volgend jaar afloopt, feestelijk inluiden. Doel is de samenwerking op diverse terreinen te versterken, variërend van mensenrechten tot economie en energie.

Aan de vooravond van de top dreigde Rusland gisteren ook met een importverbod van alle dierproducten uit de Europese Unie. Volgens de Russen wordt een importstop per 1 januari overwogen, omdat Bulgarije en Roemenië dan toetreden tot de EU. Rusland vindt dat beide nieuwkomers niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor dierproducten. De EU weerspreekt dat.

Eerder zette Rusland al de invoer van vlees, fruit en groenten uit Polen stop. Dit gebeurde nadat in Polen fraude was geconstateerd bij keurmerken. Polen is hiertegen in beroep gegaan en kreeg daarbij de steun van de EU. Toch houdt Rusland de grenzen gesloten.