Platteland slecht af in kabinetten-Balkenende

In de verkiezingsstrijd verzet het platteland zich tegen de Randstedelijke arrogantie, aldus Frank van den Heuvel (redactielid Christen-Democratische Verkenningen) in deze krant van 16 november. Een merkwaardige constatering, gezien het beleid van het CDA van de afgelopen kabinetsperiode. Deze partij heeft in Europa geen enkele impuls gegeven voor een ander landbouwbeleid of voor een beter milieu.

Het plan `Pieken in de Delta` van CDA-staatssecretaris Karin van Gennip was een van de duidelijkste voorbeelden dat voor het platteland tijdens de kabinetten-Balkenende geen ruimte was. Zij heeft er geen geld voor over en verzuimde zelfs de regio`s goed te informeren over de regels voor de Europese fondsen, zodat er nu terugbetaalboetes dreigen. Het zal straks een krachttoer worden om ook op het platteland de kwaliteit van de voorzieningen voor jong en oud weer op peil te brengen.

Dat vraagt om een nationale en Europese visie op het platteland.