Pas verschenen

Literatuur

‘De beste blessures moeten nog komen’ een poëtisch Rotterdams ABC. Douane, 62 blz. € 15,-

Dertien dichters schreven ieder een sonnet met twee letters van het alfabet ter gelegenheid van de dertiende publicatie van de uitgeverij. Gedichten van onder anderen Jana Beranová, Jules Deelder, Hester Knibbe en Rien Vroegindewei.

En had de liefde niet Beschouwingen over Knielen op een bed violen. De Bezige Bij,188 blz. € 15,-

Hoe is het grote succes van de roman Knielen op een bed violen van Jan Siebelink te verklaren? Elsbeth Etty, Marja Brouwers, Kester Freriks, Jeroen Siebelink, Rob Schouten en Jos Borré proberen ieder vanuit het perspectief van één personage uit de roman die vraag te beantwoorden.

Chrétien Breukers: 25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005 in 166 en een stuk of wat gedichten. BnM uitgevers, 456 blz. € 20,-

Bloemlezing met werk van dichters die in de afgelopen 25 jaar hebben gedebuteerd, onder wie Mark Boog, Hester Knibbe, Joke van Leeuwen en Ilja Leonard Pfeijffer.

Mary Shelley: Frankenstein (Frankenstein or The Modern Prometheus). Vert. Sophie Brinkman, L. J. Veen, 316 blz. € 24,90

Geïllustreerde uitgave in een nieuwe vertaling van Shelleys beroemde horrorverhaal met een voorwoord van Stephen King.

NON-FICTIE

Geschiedenis van Amsterdam Hoofdstad in aanbouw 1813-1900. SUN, 636 blz. tot 1 februari 2007 € 44,50 daarna € 49,50

Derde deel in de serie over de stadsgeschiedenis van Amsterdam. Onder redactie van Remieg Aerts en Piet de Rooy wordt de teloorgang en wederopstanding van Amsterdam als hoofdstad behandeld. Bij Thoth verscheen in samenwerking met het Gemeentearchief Amsterdam 366 dagen (€ 29,90): veel foto’s en prenten illustreren belangrijke data door de eeuwen heen in 366 dagen, beschreven en samengesteld door Mariëlle Hageman, Martin Harlaar, Richard Hengeveld. Bij de Gemeente Amsterdam, Dienst Onderzoek en Statistiek, verscheen ook het Jaarboek, Amsterdam in cijfers 2006 (576 blz. € 25,-) en bij Amsterdam Publishers / Gemeente Amsterdam de Stadsatlas Amsterdam Staatnamen en brugnamen verklaard (€ 29,90).

Wat iedereen van het Nederlands moet weten en waarom. Bert Bakker, 286 blz. € 15,-

Wat is er zo fascinerend aan de Nederlandse taal? Onder redactie van Nicoline van der Sijs, Jan Stroop en Fred Weerman gaan 26 taalauteurs in op onder meer spelling, klanken, woorden woordvorming, grammatica, taalverwerving, dialect, ABN en etymologie van de Nederlandse taal.