Oude bekenden blij met gelijkspel in De Kuip

André Ooijer van Blackburn spreekt Stein Huysegems toe. Foto AP Feyenoord's Stein Huysegems, right and Andre Ooijer of Blackburn Rovers react during their group E UEFA Cup soccer match at the Kuip stadium in Rotterdam, The Netherlands, Thursday Nov. 23, 2006. (AP Photo/Bas Czerwinski) Associated Press

Feyenoord 0 Blackburn Rovers 0

Scheidsrechter: Kircher (Dui). Toeschouwers: 35.000

In De Kuip was het gisteravond een weerzien van oude bekenden. De Australiër Brett Emerton (ex-Feyenoord), de Nederlander André Ooijer (ex-PSV) en Zuid-Afrikanen Benni McCarthy en Aaron Mokoena (allebei ex-Ajax) keerden gisteravond voor even terug op Nederlandse bodem. Het viertal was unaniem tevreden met het 0-0 gelijkspel waardoor Blackburn Rovers zich plaatste voor de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Verder was het verschil in beleving van de voormalige eredivisievoetballers in Rotterdam groot geweest.

Emerton, die van 2000 tot de zomer van 2003 bij Feyenoord speelde, keek al tijden uit naar een optreden tegen zijn oude club. Tijdens de warming-up van Blackburn Rovers werd Emerton masaal door de harde kern van Feyenoord toegezongen. De rechterverdediger, die 92 wedstrijden het roodwit droeg, heeft in Engeland nog niet de sprong naar de absolute top weten te maken. Het hoogtepunt in de carrière van de 27-jarige verdediger is nog altijd de winst van de UEFA Cup in 2002 met Feyenoord, al ontbrak hij in de finale tegen Dortmund door een schorsing. Van de achttien profs die gisteren de Feyenoord-selectie vormden speelde Emerton alleen samen met doelman Henk Timmer en bankzitter Pierre van Hooijdonk. „Feyenoord is inderdaad behoorlijk veranderd”, sprak de Australisch international na afloop bij de spelersbus van Blackburn. „Ik heb het naar mijn zin bij Blackburn. Maar wie weet keer ik ooit nog terug bij Feyenoord. De supporters zijn nog altijd hetzelfde. Ik heb veel goede herinneringen hier liggen. Ik was blij met het warme welkom dat ik kreeg.”

Ooijer kon – zoals verwacht – bij zijn terugkeer in het stadion van Feyenoord niet op applaus rekenen. De aanvoerder van de Engelsen werd uitgefloten door het Rotterdamse publiek, dat de verdediger ziet als een prof met een Ajax- en PSV-verleden. Ooijer kon zich daar na afloop niet druk over maken. „Als we hier met PSV speelden, richtte alles zich tegen Mark van Bommel. Ik heb vanavond die rol een beetje overgenomen”, zei Ooijer na de wedstrijd tegen een groepje bekenden.

De voetballer die deze zomer met ruzie bij PSV vertrok, is in het Blackburn van coach Mark Hughes uitgegroeid tot een belangrijke vaste waarde. De captain zet de lijnen uit bij de nummer vijftien van de Premier League. Ooijer kende in het duel met Feyenoord twee hachelijke momenten.

In de 35ste minuut liep hij tegen de hak van Stein Huysegems. De Feyenoorder ging onderuit, maar scheidsrechter Kircher weigerde een strafschop te geven. Na ruim een uur spelen kreeg Ooijer de bal tegen zijn arm na een kopbal van Angelos Charisteas. Opnieuw ontsnapte de international aan een penalty.

Ooijer had het zelf allemaal heel anders gezien. „Beide keren was er niets aan de hand. Ik raakte Huysegems niet eens en hands heb ik al helemaal niet gemaakt”, sprak de nummer twintig van Blackburn Rovers verongelijkt. Voor de rest wenste hij weinig woorden vuil te maken aan de weinig verheffende wedstrijden. „Tevreden met het resultaat? Ja, natuurlijk. Wat dacht je dan?”

Benedict Saul McCarthy (29) – beter bekend onder zijn voetbalnaam Benni – en invaller Aaron Mokoena (26) werden in De Kuip uitgejouwd noch toegezongen. „Het was mooi om hier weer eventjes te zijn”, zei Benni, de oud-spits van Ajax, Celta de Vigo en Porto. „Bij wedstrijden met Ajax was hier altijd sprake van grote rivaliteit. Dan wilde je altijd weglopen met drie punten. Helaas is dat ons vanavond niet gelukt. Maar we zijn wel verder in het UEFA-Cuptoernooi. Dat is het belangrijkste.”

En zo verlieten Emerton, Ooijer, McCarthy en Mokoena Nederland weer met opgeheven hoofd.