Op straat lopen is niet genoeg

Fotografen en kunstenaars kiezen in ‘Kiek’ hun favoriete foto. Deze week fotograaf Marieke van der Velden (1974) uit Amsterdam.

'Getting rid of a drunk' uit de serie Afterimages from Poland, 1989. Witold Krassowski Krassowski, Witold

‘Dit moment is zo goed dat je het gevoel krijgt dat het is geënsceneerd. Tegelijkertijd kan iemand dit niet bedenken. Als je aan twee acteurs vraagt om dronkenschap uit te beelden, gaan ze niet zo staan. En de onverschillige manier waarop die vrouw langsloopt, verzin je ook niet.

„Deze foto bewijst dat fotografie een vak is. Op straat lopen en goed om je heen kijken is niet genoeg. Je moet dingen zien aankomen en precies aanvoelen wanneer het juiste moment is om af te drukken. De scheidslijn of iets wel of niet interessant is, is bij straatfotografie vaak heel dun. Maar Witold Krassowski is een fotograaf met een vooruitziend oog. Had hij een seconde later afgedrukt, dan was de vorm van de twee dronkenlappen minder mooi geweest of had de vrouw een andere reactie gehad. „Er wordt altijd veel op straat gefotografeerd. Maar beelden die je echt grijpen – of het nou om ellende of humor gaat – zijn er maar weinig. Deze foto maakt deel uit van een serie die Krassowski heeft gemaakt over het dagelijks leven in kleine dorpjes in Polen. Bijna elke foto uit die serie is raak. Echt ongelooflijk.

„Krassowski is een Poolse immigrant die een tijd lang zijn brood verdiende als buitenschilder in Londen. Begin jaren tachtig liet hij zijn portfolio zien aan een Britse fotograaf die tegen hem zei dat hij onmiddellijk zijn schilderkwast moest vervangen voor een Leica. Dat heeft hij gedaan.

„Ik heb Krassowski dit jaar voor het eerst ontmoet gedurende een masterclass fotografie waar hij les gaf aan een aantal fotografen, onder wie mijzelf. Ik vond het heel leerzaam om zijn werk te bekijken. Ik heb net een serie portretten van asielzoekers gemaakt die nogal statisch zijn. Als ik dan dit soort beelden zie, ben ik weer helemaal geïnspireerd. Dan wil ik ineens heel ander werk gaan maken. En dat is goed want zonder dat gevoel word je nooit een goede fotograaf.”