Onderzoek Fransen voorkennis bij EADS

De Franse justitie is een onderzoek begonnen naar handel met voorkennis bij het Europese defensieconcern EADS, de moeder van vliegtuigbouwer Airbus. Dat is gisteren door een bron bij de Parijse officier van justitie bevestigd.

Het onderzoek is het antwoord op klachten uit juni van individuele aandeelhouders van EADS, dat noteringen heeft in Parijs, Frankfurt en Madrid, toen de koers van EADS plotseling kelderde. De Franse beurstoezichthouder kondigde daarop al een onderzoek aan naar de verkoop van aandelen EADS door voormalige topmanagers van het Frans-Duitse defensieconcern. De toezichthouder deed invallen op de kantoren van Airbus in Toulouse.

Zo oefenden voormalig covoorzitter Noël Forgeard en diens kinderen hun aandelenopties in EADS uit tegen een winst van 2,5 miljoen euro. Met nog drie andere topmanagers had hij in totaal 7 miljoen euro verzilverd. Dat was in maart, juist een paar weken voordat EADS de problemen rondom superjumbo A380 bekendmaakte.

Deze problemen deden niet alleen de koers van EADS duikelen. Na weer nieuwe problemen schokte het bedrijf de beleggers met de mededeling dat de komende vier jaar bijna 5 miljard euro aan winst bij EADS zal verdampen. EADS zegde toe 2 miljard te zullen bezuinigen om de schade te verzachten.

Forgeard heeft altijd ontkend dat hij met voorkennis handelde. Hij moest wel het veld ruimen wegens de problemen bij de A380. Het onderzoek van de Franse justitie zou niet specifiek hem betreffen. Een woordvoerder van EADS zei van het onderzoek niet op de hoogte gesteld te zijn door de Franse justitie. Vandaag komt in Toulouse de top van Airbus bijeen voor het nieuwe vliegtuig A350 waarmee ook al problemen zijn. (AP)

Breaking views: pagina 13