Nieuw: ouderwets beleggen

In bedrijfstakken waar niet zoveel te innoveren valt, of waar de creativiteit tekortschiet, is het soms nodig oude rotzooi te verkopen als een glanzend nieuw product. Vruchtensap werd tweedrank, waarna de tweedrank glansrijk werd overtroffen door ééndrank. Vruchtenyoghurt moest buigen voor vruchtenyoghurt met stukjes, maar het bleek nog beter te kunnen: vruchtenyoghurt zónder stukjes.

De financiële sector maakt het nog bonter. Ooit liepen we met contant geld op zak; toen werd het handig in plaats daarvan cheques of betaalkaarten te gebruiken. Heerlijk veilig, geen geld op zak! Vervolgens maakte de combinatie pinpas-flappentap het een geweldige ervaring nooit zonder contanten te zitten. En nu heeft de chipknip bankbiljetten en munten weer overbodig gemaakt. Dat is een hele opluchting en het is bij voorbaat fijn te weten dat we over een paar jaar dank zij de volgende innovatie nooit om contant geld verlegen hoeven zitten.

In dat perspectief is de brief die de Postbank vorige week stuurde een vanzelfsprekendheid. Ooit kochten vermogende burgers aandelen; zij beslisten zelf over aan- en verkopen en gaven hun wensen door aan de bank. Toen werd het beleggingsfonds uitgevonden. Dat was een soort bankrekening waarbij deskundigen de beleggingsbeslissingen namen. Wel zo makkelijk, en ook een bescheiden portefeuille werd zo goed gespreid.

Daar is het niet bij gebleven. Voor de ondernemende particulier is het spannender alles in eigen hand te houden, en dank zij internet kunnen veel banken die dienst sinds enige tijd bieden. Moderne particuliere beleggers beslissen zelf over aan- en verkopen en geven hun wensen digitaal door aan de bank. De Postbank gaat daar nu virtuoos overheen (in navolging van Robeco overigens). Met de dienst Laten Beleggen kun je alles aan de bank overlaten zodat deskundigen de beleggingsbeslissingen nemen. Het verschil is dat de gangbare beleggingsfondsen van de Postbank 0,3 procent kosten per transactie plachten te rekenen, terwijl Laten Beleggen 0,9 tot 1,4 procent kost. Per jaar. De vooruitgang valt niet tegen te houden.