Morgen extreem zacht

Nadat gisteren en vandaag het kwik al opgelopen was naar waarden ruim boven normaal, gaat de temperatuur morgen nog verder omhoog en wordt het extreem zacht met in Limburg op veel plaatsen 18 graden. Tussen een lagedrukgebied boven de Britse eilanden en hogedruk boven het continent wordt vanavond tot en met morgenochtend met flinke zuidelijke winden van oorsprong subtropische lucht naar onze omgeving geblazen. De stroming voert tevens een storing over ons land, waardoor ook regen gaat vallen. Vanaf zondag krijgen we een aantal rustige en meest droge dagen.

Vanavond regent het in het zuidoosten en deze neerslag schuift geleidelijk over alle oostelijke provincies. De extreem zachte lucht begint binnen te stromen en het kwik gaat oplopen. Vannacht valt overal regen en wordt het almaar zachter met tegen de ochtend rond 13 graden. Vervolgens loopt het kwik nog verder op naar 14 graden in het noorden tot 18 in graden in Limburg rond het middaguur. Eerst regent het nog, maar in de eerste helft van de middag verdwijnt de neerslag ook uit het noordoosten. Het blijft echter bewolkt en aan zee valt nog een bui.

Het waait morgen flink met ook landinwaarts af en toe een krachtige of harde wind, kracht 6 of 7 uit het zuiden, ’s middags uit het zuidwesten. Morgenavond neemt de wind af en blijft het op een enkele kustbui na, droog. Dit luidt een rustige en meest droge periode in, die duurt tot en met woensdag. Hierbij is er vaak ruimte voor de zon en het blijft zacht met gemiddeld 13 graden als maximumtemperatuur.