‘Mediahype beïnvloedde vonnis rechter’

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de Haagse rechtbank in de Deventer moordzaak om het graf van de vermoorde weduwe te laten openen.

Volgens het OM liet de rechter de media-aandacht een rol spelen in het vonnis.

De fiscaal-jurist Ernest Louwes zit nu vijf jaar vast voor de moord. Onterecht, meent een groep vrijwilligers die onder leiding van opiniepeiler Maurice de Hond zijn onschuld proberen aan te tonen. De Hond meende, op basis van een getuigenverklaring van een voormalig beheerder van de begraafplaats, dat een andere man, Michael de J. daags na de begrafenis het moordwapen onder de grafsteen had verborgen. Niet Louwes, maar de klusjesman De J. zou de echte dader zijn.

Het OM weigerde het graf te openen. Het graf zou in oktober al zijn onderzocht op mogelijk relevante voorwerpen, maar toen werd niets gevonden. De advocaat van de veroordeelde Louwes eiste in kort geding dat het graf opnieuw werd onderzocht. De Haagse voorzieningenrechter gaf het OM daartoe opdracht. Het onderzoek leverde niets op.

Het OM maakt bezwaar tegen de overwegingen van de rechter om nader onderzoek in te stellen. De rechter woog in het vonnis mee dat er in de samenleving „grote onrust” was ontstaan over de Deventer moordzaak en de twijfel aan de schuld van de veroordeelde. Het OM vindt dat een ondeugdelijk argument omdat dan „alleen al het genereren van veel media-aandacht voldoende reden zou zijn voor de rechter om een dergelijk verzoek te honoreren”.

Volgens het OM doet de rechter de beleidsvrijheid van het OM tekort. „Het OM heeft de vrijheid nodig om zelf te besluiten al dan niet over te gaan tot onderzoek.”