Mark Rutte blijft fractievoorzitter, Wouter Bos ook

Den Haag. Lijsttrekker Mark Rutte van de VVD is gisteren in de eerste fractievergadering na de verkiezingen herkozen als fractieleider. Dat gebeurde zonder discussie, liet de partij na afloop weten. De kans bestaat dat Rita Verdonk, de nummer twee op de VVD-lijst, bij de verkiezingen van woensdag meer stemmen heeft gekregen dan Rutte. Dat wordt volgende week duidelijk. Volgens een peiling van TNS Nipo stemde slechts 36 procent van de VVD-kiezers op de lijsttrekker. Rutte kondigde gisteren ook aan dat fractie en partijbestuur de komende maanden de verkiezingscampagne uitvoerig gaan evalueren. De VVD gaat ervan uit dat ze niet wordt betrokken bij de kabinetsformatie. De partij kreeg 22 zetels, zes minder dan in 2003. Wouter Bos werd gisteren unaniem herkozen als fractievoorzitter van de PvdA.