Links wil dat CDA eerst met SP praat

Het CDA moet het initiatief nemen om tot een stabiele coalitie te komen. Daarbij moet het CDA in elk geval het gesprek aangaan met de grote winnaar van de verkiezingen van woensdag: de Socialistische Partij van Jan Marijnissen. Samenwerking tussen CDA en SP met de PvdA als derde partij lijkt daarbij in eerste instantie een reële optie.

Dat hebben de leiders van de linkse partijen gezegd. De fractievoorzitters zullen vanmiddag en morgen advies uitbrengen aan de koningin, die naar verwachting morgen een informateur zal benoemen die verkennende inhoudelijke gesprekken gaat voeren met de partijen.

PvdA-leider Wouter Bos vindt dat zijn partij „terughoudend moet zijn na het verlies van tien zetels, dan past bescheidenheid”. GroenLinks-leider Femke Halsema pleit voor een coalitie van CDA, PvdA en SP.

Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) wil juist praten met CDA en VVD over een nieuwe coalitie. Wilders beschuldigde gisteren opnieuw de grote partijen van het opwerpen van een ‘cordon sanitaire’ rondom de PVV.

VVD-leider Mark Rutte gaat ervan uit dat er de VVD niet direct betrokken wordt bij de formatie. In zijn laatste campagnebrief aan de pers zegt hij: „Met deze uitslag zal de komende formatie niet eenvoudig worden; en ik zet grote vraagtekens bij de stabiliteit van welke coalitie dan ook.”

De PvdA is niet van plan in een coalitie te stappen zonder de SP. Volgens ingewijden in de partij zal de PvdA niet een regering vormen met CDA en ChristenUnie, omdat het risico dan te groot is dat de SP bij de volgende verkiezingen opnieuw flink wint. Ook inhoudelijk lig het meer voor de hand om er met CDA en SP uit proberen te komen dan met CDA en ChristenUnie.

ChristenUnie-voorman André Rouvoet constateerde gisteren dat de kiezer voor een meer uitgesproken geluid heeft gekozen. Zijn partij groeide ten koste van grote broer CDA, datzelfde geldt voor PvdA en SP en voor VVD en de PVV van Geert Wilders.