Lemmy (60), zanger van Motörhead

Lemmy Kilmister, de ‘zwaarst drinkende en meest oversekste speedfreak’ uit de rock ‘n’ roll, brak in 1980 door met zijn band Motörhead. In augustus kwam het 26ste album Kiss of Death.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

,,Singin’ the Blues van Tommy Steele, een 78-toeren single uit 1956. Ik had hem op tv gezien. Hij was in die tijd de Elvis van Engeland; nu kent niemand hem meer. Mijn eerste elpee was een verzamelplaat van Buddy Holly. Ik heb hem nog zien optreden.”

En de meest recente?

,,The Open Door van Evanescence. Erg goed, al vond ik hun vorige plaat beter.”

Ben je een verzamelaar?

,,Vroeger wel. Maar toen is mijn platencollectie gestolen en had ik geen zin meer om opnieuw te beginnen. Mijn verzameling Duitse oorlogsvoorwerpen is veel groter.”

Favoriete plaat?

,,Door de vrolijkheid van Good Golly, Miss Molly van Little Richard wist ik zeker dat ik muziek wilde gaan maken. Maar het allerbeste aller tijden vind ik The Beatles. Voor The Beatles was alles achtergrondmuziek. De Stones stonden daar duizenden mijlen onder.”

Beste dansnummer?

,,Ik dans niet. Maar mocht ik het overwegen, dan op Get it hot van AC/DC. Dat wordt in stripclubs gedraaid: da’s ook dansen toch?”

Troostplaat?

,,Heb ik niet. Als je echt depressief bent, helpt muziek niet.”

Wat zou men niet van je verwachten?

,,Ik heb recent nog naar ABBA geluisterd. Ze maakten de perfecte pop. Hoe hard je ABBA misschien ook haat, op straat loop je toch hun nummers te fluiten.”

Motörhead speelt op 28 november in De Waerdse Tempel in Heerhugowaard.