Kunst- en vliegwerk

Een helikoptertje van tien gram maakt furore op internet. Jong en oud geven elkaar online vlieglessen en plaatsen filmpjes van hun vliegkunsten op websites.

De op afstand bestuurbare helikopter PicooZ is een hit in de VS. Op internet is sprake van een cult. modelvliegtuigen modelbouw

Zelfs het Amerikaanse sales-kantoor zit zonder en speurt op internet naar een webwinkel die nog een PicooZ op voorraad heeft. Dan kunnen ze die terugkopen en naar relaties sturen. „Dat is goedkoper dan een doos uit China over laten komen”, zegt Cathy Schull, die speelgoedmaker Silverlit in de VS vertegenwoordigt. Maar dat valt tegen: het op afstand bestuurbare helikoptertje van net geen 30 dollar is nagenoeg overal uitverkocht. Behalve bij een webwinkeltje uit Tempe, Arizona, dat 100 dollar vraagt.

In ongeveer drie maanden gaan er honderdduizenden helikoptertjes over de toonbank in de Verenigde Staten, zonder enige reclame te maken. Mond-tot-mond-reclame op internet veroorzaakt een run op de heli. Op het web ontstaat een cult rond de PicooZ. Virtuele speelkameraden geven elkaar vlieglessen en tonen foto’s van gepimpte helikoptertjes. Op YouTube zijn tientallen filmpjes, bijvoorbeeld van een PicooZ die een aanval uitvoert op een kat.

De PicooZ wordt een ‘super miniatuur helikopter’ van ‘uniek stortbestendig materiaal’ genoemd, maar is een stukje piepschuim met wat plastic en minimale elektronica. De helikopter van zeventien centimeter en tien gram gaat fluks de lucht in. Stijgen en dalen is eenvoudig, maar een landing op pakweg een bierviltje is zo goed als uitgesloten.

De afstandsbediening werkt niet met radiografie maar met infrarode stralen. Er zit een hendeltje om naar links en rechts te sturen, maar die laten de helikopter vooral ronddraaien. Een tip uit de handleiding: „Hanteer de hendels zoals het rijden van een fiets en niet zoals het duwen aan hendels van een computerspel.” Maar de helikopter vliegt alsof hij een eigen wil heeft. Daarom ook een waarschuwing: „Hanteer dit product altijd in een staande positie die je toelaat om snel weg te duiken indien nodig.”

Het testexemplaar dat fabrikant Silverlit uit Hongkong laat overkomen, vliegt zomaar weg van de handpalm. Maar daarna is besturen een kwestie van kunst- en vliegwerk. Zelfs een prikkertje van een prikbord in de neus — een tip op internet van een ervaren PicooZ-piloot — maakt het helikoptertje niet minder eigenwijs. Na een paar minuten zwalken vliegt hij tegen een muur en stort hulpeloos neer tussen een paar bergschoenen. En dan blijkt de PicooZ niet geheel stortbestendig: de staartrotor knapt.

In Nederland kost de PicooZ 34,99 euro bij onder andere Intertoys, Blokker en hobbyspeciaalzaken. Het vliegtuigje X-Twin, de voorganger van de PicooZ van dezelfde fabrikant, kost er nog geen 30 euro.

    • Jeroen Pietersma