Jamaicaanse jaren ’60 boefjes bezongen

CD REGGAE ***** Diverse artiesten: Studio One Rude Boy Soul Jazz, distr. Munich

CD REGGAE

*****

Diverse artiesten: Studio One Rude Boy Soul Jazz, distr. Munich

Rude boys, dat waren de boefjes van het Jamaica van de jaren zestig. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de dancehall-cultuur, die altijd sterk op competitie dreef: menige houder van een soundsystem huurde bendes rude boys in om de feesten van de concurrentie te verstoren. Ze zijn vaak onderwerp van liedjes, tot in de hedendaase, felle, Londense grime van Dizzee Rascal aan toe.

Studio One Rude Boy verzamelt oudere liedjes uit de stal van het legendarische Studio One, als een vroege variant van gangsta rap. Zij het dat het geweld en de ruwe manieren van de rudies zelden werden verheerlijkt, maar eerder hoofdschuddend aanschouwd. Crime Don’t Pay, zingt Bob Andy met roerende overtuigingskracht, en John Holt schreeuwt het jonge tuig welluidend toe in Change Your Style/Hooligan. Toch komt er ook een hoop sociale kritiek bij kijken, bijvoorbeeld in Good Good Rudie van The Wailers. Alles is natuurlijk gezet op die onsterfelijke Studio One-riddims, uiteenlopend van snelle ska tot een vroege variant van dancehall.

    • Jacob Haagsma