Internet Voorkeur

Werk van Pollock: effect zelf maken van pollock op website www.jacksonpollock.org

Even Jackson Pollock. Jackson Pollock is een van de bekendste abstracte schilders uit de Verenigde Staten. Zijn schilderijen bestaan uit druipende verfslierten. Vanwege zijn schilderstijl noemde het tijdschrift Time hem in 1956 ‘Jack the Dripper’. Op de site van de National Gallery of Art in Washington D.C. is goed te zien hoe Pollock (1912-1956) werkte. De uit Griekenland afkomstige kunstenaar Miltos Manetos (1964) heeft een website gemaakt waarmee iedereen zich even Jackson Pollock kan voelen. Als je de site opent, krijg je een wit scherm te zien. Zodra je je muis beweegt begin je te schilderen. Klikken betekent een nieuwe kleur. De verfslierten spetteren vanzelf, zodat er een Pollock-effect ontstaat. Wissen kan niet, overschilderen wel. De kunstwerken kunnen geprint worden door op de rechter muisknop te klikken en vervolgens te printen. Time heeft Jacksonpollock.org uitgeroepen tot één van de vijftig coolste websites van 2006. Jacksonpollock.org is niet Manetas’ eerste computerkunstwerk. Manetas is de bedenker van de Neen-stroming. De Neen-kunstenaars gebruiken computers zoals de surrealisten fantasie gebruiken, schrijft Manetas in het Neen-manifest.

www.jacksonpollock.org; www.nga.gov/feature/pollock; www.neen.org