in de marge

Met een kluis die in nood gilt en waterdicht is naar het strand.

Op het strand, op de camping of tijdens het sporten is het vaak lastig een veilige manier te vinden om waardevolle spullen onbeheerd achter te laten. Het Australische bedrijf Beachguard komt met een oplossing: een compacte en lichtgewicht kunststof kluis met alarmsysteem.

De kluis, genaamd Yelpie, heeft ongeveer het formaat van een schoenendoos. De binnenruimte is 25 centimeter lang, twaalf centimeter breed en negen centimeter diep.

In de Yelpie passen met gemak twee portemonnees, twee mobieltjes, een mp3-speler, een digitale camera, sleutels en een zonnebril.

De elektronica van het alarmsysteem is waterdicht in het openklappende deksel verwerkt. Het alarm is aan te zetten door via de toetsen op het deksel een zelfgekozen viercijferige pincode in te toetsen. Het deksel zit nu ook op slot.

Een bewegingssensor in de Yelpie registreert elke beweging van de kluis. Wanneer iemand de Yelpie oppakt dan gaat er na een seconde van onafgebroken beweging een geluidsalarm van negentig decibel af.

De korte tijdsvertraging voorkomt dat het alarm afgaat wanneer iemand per ongeluk tegen de Yelpie aanstoot.

Is het alarm eenmaal afgegaan en laat de dief de Yelpie weer vallen, dan gaat het alarm dertig seconden na de laatste bewegingsregistratie uit.

Het systeem staat vervolgens direct weer stand-by om alarm te slaan wanneer de sensor opnieuw beweging detecteert. De bewegingssensor werkt ongeacht de positie waarin de Yelpie ligt.

Met de pincode kan de eigenaar het afgaande alarm of de stand-byfunctie weer uitschakelen en het slot openen. Het alarm werkt op drie AA-batterijen die, wanneer zij continu stand-by staan, een jaar meegaan.

Paul Schilperoord

www.yelpie.com