Hu houdt Pakistan te vriend

De Chinese president Hu Jintao heeft vandaag bij zijn bezoek aan Islamabad verdere steun betuigd bij de ontwikkeling van een Pakistaans programma voor nucleaire energie. Hij ging echter niet zover, zoals sommigen vooraf verwachtten, om concrete afspraken te maken.

In 1999 heeft China zijn bondgenoot al met geld en kennis geholpen bij de bouw van een kerncentrale in Punjab. Afgelopen april begonnen de landen met de bouw van een tweede centrale. „We zullen in de toekomst doorgaan met dergelijke samenwerking”, zei Hu in een persconferentie met zijn Pakistaanse ambtgenoot Pervez Musharraf. De twee landen sloten vandaag een vrijhandelsakkoord, dat de onderlinge handel binnen vijf jaar van ruim vier naar vijftien miljard dollar moet hebben verhoogd.

Hu bezoekt Musharraf na een vierdaags bezoek aan Pakistans rivaal India. Ook met premier Manmohan Singh sprak hij over civiele nucleaire samenwerking, een tegenslag voor Islamabad, te meer omdat India ook al nucleaire steun krijgt van de Verenigde Staten, en Pakistan niet. Hu zei dat China „een constructieve rol” wil spelen in het conflict om de regio Kashmir. „Als een buur en vriend van Zuid-Azië hoopt China op vrede en stabiliteit in het subcontinent.” (Reuters, AP)