Hoofdrekenen met pijltjes

Jacques Nieuwlaat is dartscommentator bij SBS6.

Geen „one hundred and eighty”, wel hoofdrekenen.

Jacques Nieuwlaat is dartscommentator bij SBS6. Jacques Nieuwlaat, commentator darten SBS6. Den Haag, 23-11-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Zijn carrière loopt parallel met die van Raymond van Barneveld. Door diens successen, eind jaren negentig, ging SBS6 het darten vaker en live uitzenden. In de zoektocht naar een commentator met verstand van darts, een goede stem en een goede hoofdrekenaar, stuitte de zender in 2000 op Jacques Nieuwlaat (34).

„SBS had mij een paar keer bij toernooien aan het werk gezien en vroeg of ik interesse had commentator te worden”, blikt Nieuwlaat terug. Samen met Leo Oldenburger rekent hij de tv-kijkers nu voor, wat de darters moeten gooien. „Het is moeilijk origineel te blijven. Zo’n partij duurt een paar uur en elke game eindigt hetzelfde: in een dubbel.”

Darten is sinds een paar jaar ‘geaccepteerd’ in Nederland en steeds vaker te volgen op tv. Een aantal toernooien duurt lang: bijna een week. „Dat is een behoorlijke belasting voor je stem, wij zijn zo’n 48 tot 50 uur per week aan het praten. Vooral het eerste weekend is zwaar als er zowel ’s middags als ’s avonds wedstrijden zijn.”

Zelf kon Nieuwlaat aardig darten, maar profdarter wilde hij niet worden. „Dan ben je zoveel tijd kwijt met reizen. Ik was liever bij mijn gezin.”

Nieuwlaat is ook caller: omroeper en scheidsrechter op het podium. Met succes. Hij is de enige Nederlandse caller actief in het buitenland. Maar hij heeft niet de ambitie om op het podium van de Lakeside (voorheen de Embassy), het meest prestigieuze dartstoernooi, het one-hundred-and-eighty om te roepen. „Dat is uiteraard niet te combineren met tv en ik heb gekozen voor een rol als commentator. Dat vind ik erg leuk om te doen.”

Doordeweeks werkt hij bij het hoofdkantoor van een uitzendbureau. In maart stopt hij. „Dan ga ik me fulltime op darten richten. Ik organiseer clinics voor bedrijven, vaak een dartstoernooi met een bekende darter erbij, en dat loopt goed. Bovendien gaat SBS volgend jaar nog meer darten uitzenden, en sinds dit jaar ben ik ook commentator bij Sport 1.” Woensdag was de presentatie van Darts. Een kroegspelletje verovert Nederland. „Een boek over de geschiedenis van het spel, dat ik met Leo Oldenburger heb geschreven aan de hand van anekdotes van bekende darters.”

Over drie weken begint het WK darts, als de tijd aanbreekt van kou en snottebellen. Dus slikt Nieuwlaat extra vitaminen. „Ik heb een lichte vorm van bronchitis en ben griepgevoelig. De grote toernooien vallen altijd tijdens een seizoensverandering en die gaan gepaard met griepvirussen. Dat wordt veel drop eten – dan heb ik mijn stem terug net voor het darten begint. Zo gaat het altijd.”

Beluister een fragment van Nieuwlaat op nrc.nl/bekend