Hallo Londen, al gehoord van SP?

Zouden de activistische aandeelhouders Centaurus en Paulson ooit van de SP gehoord hebben? Tuurlijk, zullen zij zeggen.

SP Aerospace, dat is toch dat bedrijf in Geldrop dat landingsgestellen bouwt en door Stork in 2004 uit de failliete boedel van Joep van den Nieuwenhuyzen is gekocht? Mooi bedrijf, hoor. Heeft veel kansen als Stork nu eindelijk naar ons luistert en zich omvormt tot de ‘nationale luchtvaartkampioen’.

O, de Socialistische Partij, zegt u. Is dat een kleine linkse splinter in uw parlement? Wat zegt u, de verkiezingen gewonnen? En ze komen mogelijk in uw kabinet! Hebben ze de meerderheid van de stemmen dan? Nee, wat hebben wij er dan mee van doen? Aha, het werkt anders dan in Engeland en de VS waar de grootste partij de macht krijgt.

JSF, zegt u? Willen ze die mooie straaljager niet? Prachtige opvolger van de F-16. Nederland ontwikkelt mee en gaat onderdelen produceren. Is goed voor de werkgelegenheid en de technologische innovatie in uw land. Dat wil toch iedereen?

O, de SP niet. Die wil zich terugtrekken uit het programma. Ja, ja. Maar uw kabinet heeft toch net weer een handtekening gezet onder een Memorandum of Understanding, waarmee het zich opnieuw heeft verbonden aan het programma?

En het vorige kabinet heeft al 800 miljoen euro gestoken in de ontwikkeling van het toestel als vooruitbetaling. Die gaat uw land toch niet weggooien?

U zegt dat die SP dat wel wil? Die mensen zijn gek, ze hebben zeker nog nooit van het woord rendement gehoord?

O, uw land kan onder die handtekeningen uit. Dat heeft die regering van u uitdrukkelijk toegezegd aan het parlement. U heeft nog geen toestellen besteld, maar ontsnappingsclausules ingebouwd. In wat voor bananenrepubliek investeren wij eigenlijk?

Ja, ja, we weten wel dat Stork steeds zegt dat de ministeries van Economische Zaken en Defensie nauwlettend volgen wat wij doen. Dat ze bevreesd zijn voor de toekomst van Stork en liever dat rare conglomeraat met kippenslachtmachines en straaljagervleugelonderdelen in stand houden, omdat Stork dan minder snel kan omvallen. Nou, ze mogen net als iedereen altijd met ons komen praten over hoe stabiel óns Stork wel niet zal zijn. Off the record, natuurlijk.

Wij onze plannen herzien, omdat Stork de toekomst voor een aanzienlijk deel op de JSF heeft vastgepind? Nooit, ons plan is fantastisch.

Nee, misschien kunnen wij die SP overtuigen dat ze die SP in Geldrop overeind moeten houden. Ze hebben daar vast veel kiezers.

Daan van Lent