Gauthier maakt iedereen stil

Concert: Mary Gauthier. Gehoord: 23/11 W2, Den Bosch. Herhaling: 24/11 Romein, Leeuwarden, 25/11 Hedon, Zwolle, 26/11 Patronaat, Haarlem, 27/11 Paradiso, Amsterdam.

Geweldig initiatief van poppodium W2: de Shut Up Club waarbij het publiek geacht wordt stil te zijn en ‘zwijggeld’ betaalt bij wijze van entree. De verzamelde Bosschenaren hielden zich er gisteren voorbeeldig aan toen Mary Gauthier haar intense liedjes zonder gekwebbel en geroezemoes kon vertolken. Niet dat Gauthier het nodig heeft, want haar ‘country noir’ floreert bij rauwe emoties waarin het rumoer van het echte straatleven doorklinkt. Zelf moest ze afkicken van drank en drugs voordat ze zich op haar 35ste kon manifesteren als singer/songwriter, nu bijna tien jaar geleden. Inmiddels geldt ze als een van de meest authentieke stemmen binnen het Americana-genre.

Gauthier kan prachtig zingen over dakloze sloebers, die hun armoedige kerstfeest vieren op gestolen ligstoelen onder een brug. Haar Christmas in paradise blijft het hele jaar door een lied dat niet op haar live-repertoire mag ontbreken, evenmin als de ontboezenmingssong I drink die onlangs door Bob Dylan werd verkozen als favoriet in zijn radioshow. Vergeleken bij die akelig eerlijke liedjes is haar recente materiaal wat milder, in overeenstemming met de inspanningen van een grote platenmaatschappij om haar in de VS tot het country-establishement door te laten dringen.

Zo ver zal het niet snel komen, stelde Mary vast in het lied The Sideshow waarmee ze haar muziekpraktijk karakteriseert als vuilnisbakken-entertainment voor onaangepasten. Op haar huidige tournee doet ze wel een knieval naar een wat toegankelijker geluid, door de bijdragen van gitarist Tom Jutz die haar elementaire vertellingen van versierselen voorzag. Nodig was dat niet, want zijn lyrische gitaarspel contrasteerde nogal met het menselijk leed waar Gauthier over zong. Als kind van New Orleans heeft de nasleep van de orkaan Katrina haar ernstig aangegrepen, zoals ze liet blijken in met drama overladen songs als Wheel inside the wheel. Ook zonder zwijggeld zou het publiek er stil van zijn geworden.