Ex-KGB’er overlijdt na ziekbed in Londen

De Russische oud-KGB-spion Alexander Litvinenko (43), fel criticus van het bewind van president Poetin, is vannacht in Londen bezweken aan de gevolgen van – naar wordt aangenomen – een vergiftiging. Zijn vrienden stelden direct de Russische veiligheidsdienst verantwoordelijk. Zowel het Kremlin als de veiligheidsdienst heeft echter bij herhaling elke betrokkenheid bij de zaak ontkend.

De toestand van Litvinenko, wiens ziekenhuiskamer streng werd bewaakt, ging het afgelopen etmaal snel achteruit. Gisteravond kreeg hij een hartaanval en verloor hij het bewustzijn. Enkele uren later overleed hij.

Artsen hebben inmiddels de veronderstelling laten varen dat Litvinenko is gestorven door vergiftiging met het zware metaal thallium. Ook is het volgens hen onwaarschijnlijk dat hem radioactief materiaal is toegediend. Ze denken nu aan een cocktail van giftige stoffen. Sectie zal wellicht helderheid verschaffen.

Twee dagen voor zijn dood sprak Litvinenko nog met Andrej Nekrasov, een bevriende filmmaker, aldus The Times vandaag. „De rotzakken hebben me te pakken gekregen”, zei Litvinenko volgens Nekrasov, „maar ze zullen niet iedereen te grazen kunnen nemen.”

De Britse politie heeft een grootscheeps onderzoek ingezet. Centraal staan de gebeurtenissen op 1 november, toen Litvinenko zowel een ontmoeting had met twee Russen in een Londens luxehotel als een lunch met de Italiaanse veiligheidsdeskundige Mario Scaramello in een sushibar. Die avond begon Litvinenko zich misselijk te voelen. Eerst werd gedacht aan voedselvergiftiging maar na enkele dagen was duidelijk dat het om iets ernstigers ging.

Oleg Gordievski, zelf een uitgeweken KGB-agent, verklaarde vanmorgen in Londen dat de Russische veiligheidsdienst „een man met een gifpil naar Groot-Brittannië” had gestuurd om Litvinenko uit de weg te ruimen.

Een Kremlin-woordvoerder noemde Litvinenko’s dood vanmorgen „een tragedie” en stelde dat de Britten zijn dood moeten onderzoeken. Veel Russische kranten achten de kans klein dat het Kremlin achter de vermoedelijke vergiftiging zit. Moskou zou weinig winnen bij de dood van een betrekkelijk onbelangrijke criticus.