De VVD heeft drie zaken niet begrepen

Hoe is het mogelijk dat de VVD als auctor intellectualis van het herstelbeleid zo`n groot verlies heeft geleden? Ondank is `s werelds loon? Misschien, maar de VVD heeft dit keer een bar slechte campagne gevoerd. En heeft drie dingen niet begrepen.

Het uit handen laten glippen van het succesbeleid, dat vooral op het conto staat van Gerrit Zalm en zijn collegae in het kabinet, is een onvergeeflijke fout.

Van focus in de campagne was nauwelijks sprake. De kiezer werd bij voortduring verward met nieuwe issues.

De rechterstroming binnen het traditionele VVD electoraat werd daarbij stiefmoederlijk bedeeld. Met een onnodige uittocht naar de Groep Wilders tot gevolg.

Een politieke partij herstelt zich meestal in de richting van haar grootste verlies. Sinds 2002 heeft de VVD per saldo zestien zetels verloren. Eerst aan het CDA en de LPF. Ditmaal vooral aan Wilders. Met de resterende 22 zetels wacht de VVD weinig anders dan de oppositie. Na twaalf jaar regeren, wat vooral de laatste vier jaar duurzame hervormingen heeft opgeleverd, is de oppositierol geen schande.