boekberichten

Wijnbijbels voeren strijd om leesdrinker

Podium-uitgever Joost Nijsen en uitgever Crescens Akkermans van Het Spectrum liggen in de clinch. Podium is de uitgever van de Supermarktwijngids van Nicolaas Klei. Het Spectrum geeft de Wijnalmanak uit van Hubrecht Duijker en Harold Hamersma. Nijsens grief is dat Spectrum het domein www.supermarktwijngids.nl bezit en de nietsvermoedende bezoeker aldaar doorklikt naar www.wijnalmanak.nl.

Op zijn weblog beschuldigt Nijsen het Spectrum van „onbedaarlijk kinderachtig en oncollegiaal gedrag”. Hij overweegt juridische stappen. Crescens Akkermans antwoordde in het vakblad Boekblad: „Nijsen en Klei hebben het vijf jaar geleden nodig gevonden om ons concept te kopiëren. Dan kun je verwachten dat wij een tegenzet doen.”

Kul, volgens Nijsen, de Supermarktwijngids is gebaseerd op Superplonk van Malcolm Gluck, wijnschrijver van The Guardian. Crescens licht telefonisch toe: „Dat vind ik een giller. De Wijnalmanak omschrijft al 17 jaar wijnen uit de supermarkt. Nijsen heeft liggen slapen: het domein is in november 2005 vrijgekomen, in februari dit jaar hebben wij het geregistreerd.” Nijsen: „Je vraagt je af wat het Spectrum gevonden zou hebben als wij ooit schielijk de domeinnaam ‘Wijnalmanak’ gekaapt hadden voor de Supermarktwijngids.”

De twee gidsen zijn erg populair: Duijker & Hamersma verkochten vorig jaar 65.000 exemplaren, Klei 60.000. Klei: „Het zijn twee keurig aanvullende gidsjes. En wat die domeinnaam betreft: ik vind het erg kinderachtig.” Duijker: „Onze uitgever zal gedacht hebben: hoe meer mensen weten van die gidsen, hoe beter. Ik laat dit wijnlijsttrekkersdebat graag aan de uitgevers zelf.”

Schrijvers maken voor zichzelf webnestje

Bijna drie maanden geleden bedachten schrijvers Claire Polders en Stipo Jelec dat het handig zou zijn als schrijvers een online netwerk zouden hebben. ‘Schrijvers onder elkaar’, dat klonk te besloten. Dus het werd ‘schrijvers op elkaar’: een laagdrempelige plek waar schrijvers en lezers ‘op elkaar’ kunnen raken of zijn. Sinds de opening op maandag zijn 69 schrijvers lid geworden van www.schrijversopelkaar.nl. De site trekt tweehonderd bezoekers per dag. Op het besloten forum van ‘Schrijvers op elkaar’ kunnen schrijvers met elkaar in contact komen om ‘werkgerelateerde’ vragen aan elkaar te stellen.

De tweede functie van de website is het contact tussen lezers en schrijvers. De beginpagina is een vrolijke collage van foto’s van de leden. Wie op een van de hoofden klikt wordt doorverbonden naar de website van de bijbehorende schrijver. De site heeft een weblog met literair nieuws, waar schrijvers ook verhalen of gedichten kunnen voorleggen aan het publiek. Dat mag reageren, „maar wel bondig en terzake doend,” zegt Jelec.

Merel Boers