Bloemkool salade

voor circa 4 personen: 1 middelgrote bloemkool 4 eetlepels (zoute) kappertjes 8 zoute ansjovisfilets, in korte stukjes 8 eetlepels ontpitte groene olijfjes 3 eetlepels fijngesneden korianderblad olijfolie extra vergine grof zeezout in de molen zwarte peperkorrels in de molen 1/2 citroen, uitgeperst 2 handjes gewassen rucola (facultatief)

Deze salade past goed bij een kant-en-klaar gebakken visje. Haal de vis bij een visboer of een viskraam op de markt die zijn vis in verse olie bakt. De bloemkool kan desnoods ’s morgens vroeg, als er allerlei andere dingen in de keuken worden gedaan, worden gekookt zodat hij ’s avonds in een handomdraai tot een salade is getransformeerd.

Bereiding: Verwijder het blad van de bloemkool, snijd de stronk weg en snijd de bloemkool in kwarten. Kook de stukken bloemkool in ruim kokend en gezouten water bijtgaar. Week intussen de zoute kappertjes in een kommetje met koud water. Schep de bijtgare bloemkool uit de pan en laat de stukken goed uitlekken en iets afkoelen. Verdeel, zodra de bloemkool hanteerbaar is, de stukken in kleine rozetten en doe ze over in een ondiepe serveerschaal.

Neem de kappertjes uit het weekvocht en droog ze (laat kappertjes onder azijn goed uitlekken). Bestrooi de bloemkool met stukjes ansjovisfilet, kappertjes, olijfjes, koriander en kleingesneden rucola. Schep alles even om en besprenkel de salade vervolgens met 4-5 eetlepels olijfolie. Maal naar smaak zeezout en peper over de salade en breng hem definitief op smaak met een drupje citroensap.

Florine Boucher

Morgen: Taart bedevaart

    • Florine Boucher