Bisschop Muskens vindt verbod op boerka volstrekt overbodig

Bisschop Tiny Muskens van Breda vindt een algemeen verbod op gezichtsbedekkende kleding, zoals de islamitische boerka, volstrekt overbodig. De Brabantse bisschop, binnen de Nederlands rooms-katholieke kerk verantwoordelijk voor de dialoog met moslims, zei dat gisteren voor de KRO-radio.

Muskens vergeleek de boerka met de kleding (waaronder de zwarte hoofdkap) van katholieke nonnen, tot in de jaren zestig van de vorige eeuw. „We hebben vele duizenden katholieke zusters gehad in Nederland en elders, in het openbaar heel goed ingepakt zaten. Je kon hun gezicht nauwelijks zien, zeker niet als ze ook nog een bril op hadden”.

Muskens voegde daaraan toe dat de kloosterordes de gezichtsbedekkende kleding zelf hebben afgeschaft. „Niemand heeft iets gezegd van: doe die kleren uit. Dat gebeurde vanzelf. Dat voorzie ik met die boerka’s op den duur ook zo gaan”, aldus de geestelijke leider.

Muskens stelde dat minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD), die bezig is een boerkaverbod voor te bereiden, „graag overdrijft”. De bisschop van Breda vindt dat „ze daar wat voorzichtiger in zou moeten zijn”. Verdonk werkt aan het verbod van de boerka nadat de Tweede Kamer, bijna een jaar geleden, daar op aandrong op initiatief van Geert Wilders, wier partij woensdag bij de verkiezingen negen zetels won.

Volgens Verdonk en de Tweede Kamer zou de boerka de veiligheid in de maatschappij in gevaar brengen. „Nou”, zei Muskens gisteren voor de KRO-radio, „ik ken daar geen voorbeelden van.”

Monseigneur Muskens zei ook voorstander te zijn van een algemeen erkende islamitische feestdag. „Als we van het einde van de ramadan een vrije dag maken, zal dat heel goed zijn voor de integratie. Dat heb ik in mijn jaren in Indonesië ondervonden.”