Bankiers: 8.300 dollar per week

Wall Street en de rest van Manhattan groeien verder uit elkaar. De beloningen in de financiële sector nemen voor velen met eenderde per jaar toe, terwijl de lonen van de laagstbetaalden op Manhattan minder toenemen dan de inflatie.

De financiële sector voorziet in 16 procent van alle 1,8 miljoen banen op het New Yorkse eiland. Tegelijkertijd is deze branche goed voor ruim de helft van alle uitgekeerde lonen. Het gemiddelde salaris in de financiële wereld was begin dit jaar 8.300 dollar (6.400 euro) per week, terwijl een werknemer in de detailhandel 803 dollar per week verdiende en een schoonmaker 594 dollar. Dat is achttien keer zo weinig als een bankier.

De gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times gaan de beloningen van financiële instelling Merrill Lynch dit jaar met gemiddeld 25 procent omhoog en bedraagt het doorsnee salaris bij de grootste zakenbank van de stad, Goldman Sachs, meer dan 500.000 dollar per jaar.

De cijfers worden door zowel de gemeente New York als het ministerie van Financiën nauwlettend in de gaten gehouden. Een van de speerpunten van het beleid van burgemeester Bloomberg is dat hij door middel van banendiversificatie de stad minder afhankelijk wil maken van Wall Street. „Want vergeet niet dat dit een zeer cyclische sector is”, zegt J. Sirefman van de economische afdeling van het stadsbestuur. „We willen meeprofiteren van de groei, maar niet gegijzeld worden als het slechter gaat.”

Minister van Financiën Hank Paulson, zelf oud-bestuurder van Goldman Sachs, sprak deze week nog zijn vrees uit dat Wall Street in de toekomst op wereldschaal minder relevant wordt omdat Amerikaanse regelgeving buitenlandse ondernemingen afremt zaken te doen in New York en een beursnotering op Wall Street aan te vragen. „Overmatige regulering verstikt het concurrentievermogen en het scheppen van nieuwe banen”, aldus Paulson.