Bankgegevens niet meer aan VS verstrekken

De Europese bankenorganisatie Swift schendt de privacyregels van de Europese Unie door informatie over internationale betalingen door te spelen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Dat stelt een werkgroep van experts die belast zijn met de bescherming van persoonsgegevens in de EU. Ze vragen Swift, financiële instellingen en de Europese Commissie „alle nodige maatregelen te nemen” om een einde te maken aan de overdracht van data. Die is in strijd met Europese én Belgische privacywetgeving, aldus een rapport.

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), gevestigd in België, is verantwoordelijk voor zo’n 11 miljoen financiële transacties per dag tussen 7.800 banken in 200 landen. Afgelopen zomer werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA via het Amerikaanse ministerie van Justitie al jarenlang inzage heeft in de databank van Swift. De CIA gebruikt de gegevens van Swift om mogelijke terroristen op te sporen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, kan de Belgische overheid aanklagen wegens het niet handhaven van Europese privacywetgeving. Brussel zei de afgelopen maanden te zullen wachten met een besluit daarover totdat het rapport van de experts klaar was.

„Swift en alle financiële instellingen moeten onmiddellijk maatregelen nemen om een einde te maken aan de illegale activiteiten”, zei woordvoerster Pia Ahrenkilde Hansen van de Europese Commissie in een voorlopige reactie.

De Europese experts vragen in hun rapport opheldering over de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) in de affaire. Vorige maand zei ECB-president Jean-Claude Trichet dat de bank sinds 2002 wist dat Swift informatie geeft aan de VS. Swift heeft zich steeds verdedigd door te zeggen dat het op basis van Amerikaanse wetgeving verplicht is de bankgegevens te verstekken. De organisatie heeft ook kantoren in de VS. Een Belgische onderzoekscommissie toonde in september begrip voor dat standpunt.

De Belgische premier Guy Verhofstadt riep eerder op tot onderhandelingen tussen de EU en de VS om te komen tot een duidelijk wettelijk kader voor de overdracht van bankgegevens. Swift-topman Leonard Schrank en ECB-president Trichet steunden die oproep.

Verschil van inzicht over het gebruik van persoonsgegevens om terroristen op te sporen leidde al vaker tot spanningen tussen Amerika en Europa. Vorige maand bereikten de EU en de VS na moeizame onderhandelingen een tijdelijk akkoord over de uitwisseling van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers.