ASMI komt kritische beleggers tegemoet

ASMI, maker van apparatuur voor de chipindustrie, probeert aandeelhouders tegemoet te komen drie dagen voor een aandeelhoudersvergadering waarop het speculatieve beleggingsfonds Mellon opsplitsing van het bedrijf zal eisen.

ASMI stelt in een vanmorgen uitgegeven verklaring dat het belooft de dividenden uit zijn meerderheidsbelang in ASM Pacific niet meer te zullen gebruiken om andere activiteiten te financieren. Het geld zal in de toekomst alleen nog maar gebruikt worden om eigen aandelen in te kopen, converteerbare schulden terug te kopen en dividend regelrecht aan de aandeelhouders uit te keren.

Mellon dringt met steun van enkele andere aandeelhouders al enige tijd aan op verkoop van het belang in ASM Pacific. Het belang in die dochter, die machines maakt voor de productie van de behuizing van chips, was een tijd lang meer waard dan heel ASMI zelf. De dividenden van ASM Pacific waren nodig om de verlieslijdende activiteiten van de andere onderdelen van ASMI te financieren. Dat zijn de zogeheten front-end-activiteiten, machines die worden gebruikt in de eerste fase van het gecompliceerde productieproces van halfgeleiders. In het derde kwartaal van 2006 waren deze activiteiten voor het eerst winstgevend.

ASMI heeft de dividenden van ASM Pacific de afgelopen jaren gebruikt om onderzoek en ontwikkeling te financieren die de front-end-activiteiten versterken. „Zij moeten nu op eigen benen kunnen staan”, zegt bestuursvoorzitter Arthur Del Prado. „Ons vertrouwen daarin willen wij demonstreren met deze toezegging. Die geldt in ieder geval voor de komende drie jaar. ”

Del Prado zegt te hopen dat zijn aandeelhouders hier genoegen mee zullen nemen. „Dit moet een signaal zijn dat we de kritische aandeelhouders hebben begrepen. We moeten van dit gezeur af. ”

Maandag houdt ASMI een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waarin een motie van Mellon om het belang in ASM Pacific te verkopen in stemming wordt gebracht. Mellon was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.