Aangifte radio Caz! stemfraude

De Kiesraad gaat aangifte doen tegen radiostation Caz! van SBS Nederland. Het station heeft 49 stempassen met een volmacht weggegeven van kiezers die zelf niet van plan waren om te stemmen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Kiesraad, die toeziet op een rechtmatig verloop van de verkiezingen. Luisteraars konden bellen of sms’en naar het programma Timur Open Air als zij een stempas wilden die in hun district geldig was. Er werden 74 stempassen ingezameld, waarvan er 49 zijn doorgestuurd naar belangstellenden. Volgens de Kieswet is degene die stelselmatig mensen oproept hun volmacht te geven en hun stemkaart af te staan, strafbaar. De maximumstraf hiervoor is een maand celstraf of een geldboete. Een woordvoerder van Caz! zegt dat het idee „spontaan” ontstaan is in de uitzending. Volgens hem was het de bedoeling een discussie aan te wakkeren over het belang van stemmen. (NRC)