7 redenen om thuis te blijven

Piep een filmpje op magnetron oven met televisie en haan

One night stands: Kinkerstraat

Ned. 2, 23.20-0.00u.

Kinkerstraat is tot nog toe de meeste geslaagde korte film in de reeks One Night Stand. Pascale Simons weeft de levens van vele personages ineen tot een benauwd keurslijf – precies wat de regisseur voor ogen stond. De zenuwen zijn tot het uiterste strak gezet in de grote stad. Sociale, etnische, psychologische spanningen houden de hoofdrolspelers bezig. Ze hebben maar een klein duwtje nodig om te exploderen. Door de montage vangen we al vroeg in de film het stof van de explosie op, zonder dat we precies weten wat of wie er is ontploft. Als het voorbij is, kun je je nauwelijks voorstellen dat het een dik half uur heeft geduurd. zo uitgebalanceerd is het. (BB)

2 games

Gammo

Veronica, 18.00-18.35u.

Een programma voor de echte liefhebber van computerspellen. Hier en daar komen wat makers en spelers aan het woord, maar het gaat toch vooral om de games. Uitgebreide besprekingen, opgefleurd met flitsen van de spellen laten goed zien wat de eventuele koper van een game kan en mag verwachten. Daarnaast worden de fervente gamers gewezen op cheats en tricks. Is dit allemaal abacadabra? Kijk dan maar niet.

3 film

The bone collector

SBS 6, 22.30-00.40u.

Angelina Jolie speelt haar eerste grote rol in deze behoorlijk spannende thriller uit 1999. Als politieagente probeert ze samen met verlamd genie Denzel Washington een seriemoordenaar te stoppen. Vakkundig gemaakte film met leuke bijrol voor Ed ‘Al Bundy’ O’Neill. Minpunt is de onvermijdelijke romance; de opbloeiende liefde tussen Jolie en Washington is niet alleen ongeloofwaardig maar haalt ook veel vaart uit de film.

4 documentaire

Lost cities of the ancients

Canvas, 20.50-21.45u.

Canvas zendt af en toe documentaires uit om je vingers bij af te likken. Dit is daar weer een voorbeeld van. Verloren gewaande steden worden door archeologisch speurwerk en computeranimaties tot leven gewekt. Deze derde aflevering gaat over Hattusha, de hoofdstad van de Hittieten. Een volk dat 2.500 jaar geleden centraal-Turkije regeerden. De stad en de beschaving zijn al vele eeuwen verdwenen . Erg mooi en interessant.

5 Zoet maken

Suikerklontjes voor hete koffie

www.lacorbeille.fr, 16 euro

Suikerklontjes in de koffie of thee zijn er natuurlijk voor de heerlijke zoete smaak, maar suikerklontjes zijn er nu ook om aan je koffiekopje te hangen als een ‘oortje’. De suikerklontjes in een sierlijke, krullende vorm misstaan niet aan een plastic bekertje uit de koffieautomaat op kantoor. Het Franse bureau 5.5. Designers bedacht de ronde blikjes gevuld met zestien suikeroortjes. Per stuk kosten de suikers een euro. Het is maar de vraag hoe handig het is dat een suikeroortje tegelijkertijd een suikerklontje is: want waar moet je nu voor kiezen? Voor suiker in je koffie of het niet-branden van je vingers aan het plastic bekertje? Je koffie wordt er zonder suiker niet lekkerder op. En als je een beetje ruw bent, breekt het oortje dan niet waardoor de koffie uit je handen valt? Mooi en origineel zijn ze in ieder geval wel. Misschien nog wel het allerleukst als collectors item. (LvB)

6 koken voor de tv

Maaltijd tijdens de film

dvd-speler/magnetron, 599 euro www.boxford.nl

Als grote modeontwerpers de wereld van de lage couture binnendringen, dan is het ook niet vreemd dat de Nederlandse designgoeroe Marcel Wanders zich heeft gelieerd aan stofzuigerfabrikant Holland Electro (HE). Wanders – bekend van de touwgeknoopte fauteuil en condoomvaas – ontwierp voor HE onder meer een draadloze speakerset en een strakke koffietafel met geïntegreerde ‘home cinema set’. Maar het klapstuk van de collectie is toch wel de magnetron met ingebouwde dvd-speler. Zeg nou zelf, wie heeft er baat bij kant-en-klaarmaaltijden die je eerst helemaal naar de keuken moet brengen om ze vijf minuten later weer op te halen. Dat betekent twee keer een kostbare onderbreking van je luie filmavond. Dat doen we dus niet meer: piep je magnetronboerenkool voortaan in de tv, met als neveneffect: geurtelevisie. (OvD)

7 Eitje koken

Eierwekkerei

www.hebbeding.nl, 9,95 euro

Eén ei is geen ei. Zeker niet als je een snotterig ei voorgeschoteld krijgt, terwijl je om een hardgekookt exemplaar had gevraagd. Helaas blijkt het koken van het perfecte eitje een vaardigheid die slechts weinigen in de vingers hebben. Tot voor kort was je aangewezen op de ouderwetse eierwekker, waarbij het aantal kookminuten natte vingerwerk bleef. Maar dat is verleden tijd. De Foolproof eierwekker, die er uit ziet als een knalrood ei, meet niet de kooktijd, maar de kooktemperatuur. Daarbij houdt het eierwekkerei rekening met het aantal eieren en de hoeveelheid water. Gooi de wekker met de eieren in de pan. Wanneer het water kookt zal het rode wekkerei langzaam donkerder kleuren, richting het midden. Daar staat met streepjes aangegeven wanneer de eieren zacht-, medium- of hardgekookt zijn. Is de eierwekker verkleurd tot het juiste streepje, dan is je perfecte ei klaar. (MvdM)

Met bijdragen van Laura van Baars, Bas Blokker, Olga van Ditzhuijzen en Mees van der Made