Zelfs Koeman kan genieten van Gerrard

Het eerste doelpunt van Liverpool kwam gisteren van de voet van Steven Gerrard, na een fraaie pass van Dirk Kuijt. PSV-doelman Gomes was kansloos. Foto AFP Steven Gerrard maakt de openingstreffer van Liverpool op aangeven van Dirk Kuijt. Foto AFP Liverpool's Steven Gerrard (R) scores past PSV Eindhoven's Gomes during their UEFA Champions League Group C football match at Anfield , Liverpool, north-west England, 22 November 2006. AFP PHOTO/PAUL ELLIS AFP

Liverpool2PSV0

Ruststand 0-0. 66. Gerrard 1-0, 89. Crouch 2-0. Scheidsrechter: Messina (Ita). Toeschouwers: 41.948

Steven Gerrard maakte het verschil. Op 12 september hield Liverpool-coach Rafael Benítez in het eerste groepsduel met PSV zijn aanvoerder en sterspeler nog buiten de basis. De Eindhovense landskampioen stelde zich destijds al snel tevreden met een doelpuntloos gelijkspel. Op Anfield Road had de formatie van Ronald Koeman gisteravond opnieuw getekend voor een punt, maar het was Gerrard die in de 66ste minuut de score opende. Daarmee maakte de captain van Liverpool een einde aan een reeks van zeven wedstrijden waarin de Nederlandse landskampioen geen doelpunt tegen kreeg. Acht duels zonder tegentreffer zou een clubrecord hebben betekend. Liverpool-spits Peter Crouch troefde vlak voor tijd de jonge Manuel Da Costa af en bepaalde de eindstand op 2-0.

Na de eerdere 0-0 in Eindhoven is nu al zeker dat Liverpool winnaar van groep C wordt. In de laatste twee wedstrijden in de groep,PSV-Bordeaux en Galatasaray-Liverpool, staat er niets meer op het spel. Bordeaux is door de 3-1 overwinning gisteravond tegen Galatasaray al zeker van de derde plaats die recht geeft op een vervolg in het UEFA-Cuptoernooi.

Trainer Ronald Koeman wilde de laatste twee groepswedstrijden in de Champions League gebruiken om zijn ploeg nog meer internationale ervaring op te laten doen. Daarnaast zou PSV in het volle licht van de schijnwerpers internationale goodwill kunnen kweken bij het grote voetbalpubliek. Vooral in Zuid-Amerika worden de wedstrijden van FC Latino uit Eindhoven op de voet gevolgd. De Zuid-Amerikaanse voetballers Gomes, Alex, Edison Mendéz, Jefferson Farfán en Diego Tardelli moesten het gisteravond echter doen zonder hun Nederlandse leider Phillip Cocu. De aanvoerder van PSV haakte vlak voor de wedstrijd af met koorts. De Hongaar Csaba Fehér – die in 2004 over werd genomen van NAC – mocht Cocu vervangen. Daarmee was de angel uit PSV gehaald.

Zoals Liverpool in de heenwedstrijd zonder Gerrard zelden of nooit een vuist kon maken, was PSV gisteravond op Anfield Road zonder Cocu machteloos. De 36-jarige middenvelder kon slechts van de zijkant toezien hoe zijn ploeggenoten naar achteren werden gedrukt. Zonder de routinier lukte het de enige Nederlandse deelnemer in de Champions League vrijwel nooit om in balbezit snel om te schakelen. De spitsen Farfán en Koné kregen in negentig minuten geen enkele opgelegde kans.

Het verdedigingscentrum met Alex en Da Costa bleef in de eerste helft met enige moeite overeind tegen de spitsen Dirk Kuijt en Peter Crouch. Na rust stond de Nederlandse spits van Liverpool met twee assists aan de basis van de 2-0 overwinning. Na ruim een uur spelen draaide Kuijt knap weg van Alex en schoof hij de bal in de voeten van Gerrard. De dynamische middenvelder was de Belg Timmy Simons te snel af en brak met een bekeken schot de score open. PSV ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar kansen kreeg de ploeg nauwelijks. Een minuut voor tijd kreeg de lange, slungelachtige Crouch de bal van Kuijt en kopte de 2-0 binnen. Liverpool vierde feest na de derde overwinning op eigen veld in de Champions League.

Gerrard groeide uit tot de man van de wedstrijd. PSV ondervond hoe groot het verschil is tussen Liverpool zonder en Liverpool met de 26-jarige middenvelder in de gelederen. Zelfs Ronald Koeman was lovend over de Engelse international. „Hij stak met kop en schouders boven de rest uit. Eerlijk gezegd heb ik echt zitten genieten van hem.”